Neprecenljivi laški smilj – immortelle

Tokrat bomo nekoliko bolj podrobno spoznali Laški smilj. Vse bolj priljubljena rastlina s strokovnim imenom Helichrysum italicum, je v zadnjih letih v kozmetologiji povzročila pravi BUM. Kljub temu, da ima številna imena, je mnogim najbolj poznana pod imenom immortelle. Sama bi lahko rekla, da je Laški smilj nekaj posebnega, rastlina, ki jo mnogi preprosto »ljubimo«.

Neverjetna rastlina s čudovitimi živo rumenimi cvetovi, postaja vse bolj poznana tudi zaradi svojih številnih zdravilnih učinkovin. V kozmetologiji se uporabljajo različni izvlečki, katerih delovanje je protivnetno, regenerativno, lahko tudi analgetično. A pri vsem tem je še kako pomembno, da izberemo pravi tip izvlečka. Med najbolj priljubljenimi sta zagotovo eterično olje in hidrolat.

Uporaba smilja

Laški smilj se v kozmetologiji uporablja za nego zrele kože, saj ima zalo močan regenerativni učinek. Hkrati pa je njegova vrlina tudi ta, da spodbuja nastajanje kolagena. Priporočljiv je tudi za problematično kožo, ki se spopada z rdečicami ali vsebuje razne brazgotine. A to nikakor ne pomeni, da je laški smilj primeren samo za nego kože na obrazu, vendar lahko z njim negujete kožo po vsem telesu.

Posebnosti eteričnega olja

Kot sem že nekoliko prej omanila je eden izmed najbolj zaželenih izvlečkov laškega smilja prav eterično olje. A pri izbiri eteričnega olja velja veliko pozornost nameniti kemijski analizi. Kot zanimivost vam lahko denimo povem, da na samo kakovost olja vpliva tudi demografska lega, kar pomani, da ima denimo eterično olje iz Hrvaške drugačno terapevtsko delovanje kot recimo eterično olje iz Francije. Največja posebnost eteričnega olja smilja pa so italidioni. Italidionov ne bomo našli v nobenem drugem eteričnem olju in ravno ti ketoni so tisti, ki so zaslužni za izjemno regenerativno spodobnost smilja. Več kot je italidionov v eteričnem olju, bom regenerativno je njegovo delovanje (torej mazilo ali izdelek, ki vsebuje eterično olje z visoko vsebnostjo italidionov, omogoča visoko raven obnove kože, regeneracije in deluje »anti-age«).

Ker vas je verjetno kar nekaj takšnih, ki se pogosto sprašujete, zakaj neki so smiljevi izdelki tako zelo dragi. Ob tem bi želela poudariti, da kvalitetni izvlečki med katere sodi tudi eterično olje smilja nikakor niso poceni. Kot zanimivost naj omenim, da denimo za kilogram eteričnega olja potrebujemo veliko več kot tono smiljevih cvetov. To je zelo veliko. A ob vsem tem je še najpomembneje, da mora biti to eterično olje tudi kvalitetno, kar pa lahko ugotovite samo s pomočjo analiz. Za svoje izdelke lahko rečem, da vsebujejo le najboljše sestavine in tudi eterično olje smilja, katerega vsebuje prihajajoče mazilo je med najkvalitetnejšimi.