Koprivov sirup

Konec meseca aprila je kot zanalašč za kuhanje “koprivovega sirupa”. Mladi poganjki kopriv so ravno prav veliki in mamljivi, hkrati pa imajo v sebi ogromno zdravilnih učinkovin. Mladi poganjki kopriv se uporabljajo za pripravo smoothijev, sokov, omake iz kopriv, lahko se jedo celo surovi, prav tako pa jih sušimo za čaj, ki nas bo grel v mrzlih zimskih dneh in zdravil ob morebitnih boleznih.

Koprivov sirup blagodejno deluje pri obolenju sečil, pri izboljšanju krvi, pri spodbujanju prebave, zelo učinkovit pa je tudi pri čiščenju telesa, saj iz našega telesa odstranjuje strupene snovi in hkrati bogati kri. Priprava koprivnega sirupa ni težka naloga, pomembno je samo, da upoštevamo, da mlade poganjke ne nabiramo ob cesti, ne predelih, kjer je narava onesnažena, itd. Kljub temu, da bi starejši ljudje znali povedati, da kopriva raste tam, kjer je zemlja najboljša, to še nikakor ne pomeni, da tam ni oneznaženja. Najbolje je, če jo naberete na kakšnem gorskem travniku, ob kakšnem od ceste oddaljenem potočku ali morebiti celo na lastnem vrtu.

Za pripravo koprivovega sirupa potrebujete:

  • 400 gramov mladih poganjkov kopriv,
  • 1,5 kilograma rjavega nerefineriranega sladkorja (uporabite lahko tudi cvetlični med),
  • 2 litra prekuhane vode,
  • 3 bio limone in
  • 1 bio pomarančo.

Priprava:

V neokrnjeni naravi naberete mlade poganjke kopriv. Poganjke kopriv nabirajte v košaro ali papirnato vrečko. Zavrite vodo in pustite stati, da se skoraj povsem ohladi. Ko je voda ohlajena, narežite na manjhne koščke mlade poganjke kopriv, katere predhodno pregledate, da ne vsebujejo žuželk. Uporabite le res lepe poganjke, poškodovanih ali bolanih poganjkov ne uporabljate. Narezane koprive pomešate z vodo in pokrijete. Pustite stati nekje 24 ur. Po 24-ih urah mlade poganjke kopriv ožamite in tekočino precedite skozi gazo. K soku, ki ste ga dobili dodate sladkor in sok bio limon ter pomaranč. Pristavite na štedilnik, kjer sirup segrejete (nekje na 50 stopinj, več odsvetujem) za 10 minut, da se sladkor lepo stopi. V tem času sterilizirate steklenice in pokrove v katere boste nalili sirup. Sirup nalijte v steklenice in ga dobro zaprite. Hranite v hladnem prostoru.

V kolikor boste namesto sladkorja uporabili med, potem ne potrebujete kuhanja, saj je slednje namenjeno temu, da se stopi sladkor.