Nega dojenčkove kože

Koža je tako naš kot dojenčkov največji organ in hkrati tudi največje čutilo. Njen namen je, da nas učinkovito varuje pred najrazličnejšimi vplivi iz okolja. V kolikor želimo zadovoljiti vse njene potrebe je bistveno, da poznamo njene lastnosti. Dojenčkova koža se tako po videzu, kakor po funkcijah v veliki meri razlikuje od kože odraslega. V prvih mesecih življenja se koža šele razvija, zaradi česar nima razviti vseh obrambnih mehanizmov, ki jih ima koža odraslega. To je tudi tista bistvena razlika, zaradi katere nega dojenčkove kože zahteva prav posebno pozornost.

Bistvene značilnosti dojenčkove kože

Največja razlika med dojenčkovo kožo in kožo odraslega je njena debelina. Debelina dojenčkove kože je le petina debeline kože pri odraslem človeku. Zaradi svoje tankosti se koža težje bori proti zunanjim vplivom in zato lahko opazimo tudi hitrejše in veliko bolj burne kožne reakcije, kar pa lahko preprečimo s pravilno higieno in nego. Za začetek si bomo nekoliko bolj podrobno ogledali lastnosti in strukturo dojenčkove povrhnjice. Njihova povrhnjica je:

  • veliko tanjša, prepustna in vsebuje več vode kakor maščob (koža je v veliki meri nagnjena k izsušitvi, hkrati pa snovi, ki jih nanesemo, hitreje preidejo v globlje plasti kože, kakor pri odraslem),
  • lojnice in znojnice so pri dojenčkovi koži manj aktivne (slaba termoregulacija),
  • šibkejša je tudi zaščitna funkcija povrhnjice (slednje lahko v veliki meri opazno tudi pri občutljivosti na UV žarke, hkrati pa se koža težje bori proti zunanjim vplivom).

Priporočena nega dojenčkove kože

Koža dojenčka je izredno nežna in tanka, zato je zelo pomembno kakšne izdelke uporabimo za njeno nego. Priporočeno je, da se za nego dojenčkove kože uporabijo neagresivna in nežna sredstva. V prvih mesecih je najbolje, da se za nego kože uporablja le voda. Nikakor ne uporabljajte agresivnih, pretirano odišavljenih mil, losjonov in negovalnih krem. Z agresivnimi sredstvi namreč porušimo nežno zaščitno kožno bariero in jo nehote izpostavimo različnim okužbam (bakterije, virusi, glivice). Med negovanjem kože namenite veliko pozornost tudi temperaturi vode, slednja naj ne presega 35 C.

Nežno dojenčkovo kožo je smiselno negovati z izdelki, ki vsebujejo kakovostna masla in olja. Med masli, ki so prijazna do dojenčkove kože lahko najdemo karitejevo maslo, pri čemer pazite, da je slednje hladno stiskano in res kakovostno. Poudariti je sicer potrebno, da ima karitejevo maslo nekoliko neprijeten vonj, kar je zanemarljivo v primerjavi z njegovo učinkovitostjo in blagodejnimi učinki za kožo. Med olji pa je izredno cenjeno hladno stiskano oljčno olje, saj koži vrača izgubljeno maščobo in kožo dodatno zaščiti pred zunanjimi vplivi. Med našimi izdelki lahko najdete izredno hranljivo negovalno mazilo Rico Balm, ki vsebuje skrbno izbrana kakovostna masla in olja, hkrati pa ne vsebuje dišav, ki bi dražila nežno dojenčkovo kožo ter konzervansov.

Pri negi dojenčkove kože pa nikakor ne smemo pozabiti zaščito pred sončnimi žarki. Pri čemer je smiselno poudariti, da se dojenčkov pred dopolnjenim 6 mesecem starosti nikakor ne izpostavlja sončnih žarkov, saj je njihova koža prenežna zanje. Kasneje pa vsekakor minimalno izpostavljanje in uporaba kakovostnih zaščitnih krem z mineralnimi filtri. Uporabo kemičnih filtrov vam pri dojenčkih odsvetujemo.

Nega dojenčkove ritke

Prav posebno pozornost pa morajo starši nameniti negi otroške ritke. Tukaj je nežna otroška koža izpostavljena številnim neprijetnim vplivom (urin, blato, vlaga, itd.). Nenehno mehansko in kemično draženje tanke in nežne dojenčkove kože lahko vodi do pogostih vnetij, ki se kažejo z razdraženo in pordelo kožo. Da bi preprečili vnetja in okužbe kože je priporočljivo redno previjanje in negovanje dojenčkove ritke. Med našimi izdelki, ki so primerni za vsakodnevno nego otroške ritke je negovalno mazilo Rico Balm. Mazilo naredi na otroški ritki zaščiten sloj in kožo ščiti pred mehanskimi ter kemičnimi vplivi, kakor tudi pred vlago, urinom in blatom. V primeru razdražene kože pa je smiselno uporabiti Cinko. Cinko je negovalno mazilo, ki vsebuje bogato kremasto strukturo, katera dojenčkovo kožo neguje in izdatno ščiti pred zunanjimi vplivi.

Starši naj bodo pri izbiri izdelkov za nego kože pozorni na sestavine. Kot smo že nekoliko prej omenili, naj nega dojenčkove kože zavzema nežne izdelke, ki vsebujejo kakovostna olja in masla. Izdelki naj ne vsebujejo dražečih dišav, konzervansov, alkoholov, itd. Zavedati se je potrebno, da lahko izdelek, ki nam povsem ustreza, izzove na nežni otroški koži burno reakcijo. Slednje je predvsem posledica še nerazvite in izredno občutljive dojenčkove kože.