Limona – čudežno zdravilo

Limona je sadež, ki raste na drevesu, ki se imenuje limonovec in spada v skupino Citrusov. Nekateri strokovnjaki menijo, da je limona nastala v laboratoriju in sicer s križanjem pomela in citrone, ter se kaj hitro izkazala kot izredno zaželeno drevo, ki rodu ne le okusne, vendar tudi nadvse zdravilne sadeže, s katerimi je mogoče pregnati številne bolezni. Limonin sok, pa učinkovito uničuje strupene snovi, ki se nahajajo v našem telesu, pospešuje razgradnjo maščob, pomaga pri krepitvi imunskega sistema in vsebuje tudi številne vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9 in vitamin C), ki so krivi za njen blagodejni učinek na naš živčni sistem. Vitamin C, ki se nahaja v limoni, pa pomaga našemu telesu, da lažje absorbira železo. Prav absorpcija železa je velikokrat problem, s katerim se spopadajo mnogi ljudje. Tablete z železom so se izkazale za izredno neučinkovite, saj se železo, ki se zaužije s pomočjo tabletke ne vsrka in nima učinka, kot bi ga želeli. A zakaj neki bi se posluževali tabletk, ko pa nam narava nudi ogromno rastlin, ki vsebujejo veliko želela, pa še njihova absorpcija je veliko lažja, kakor pa tista iz tablet. Prav zaradi tega je še kako pomembno, da se ob pomanjkanju železa nikoli takoj ne zatečemo k farmacevtskim preparatom, vendar poskušamo najti naravno in učinkovito rešitev.

Odlična proti staranju in rakavim celicam

Kot zanimivost vam lahko izdamo tudi dejstvo, da je limona ena izmed rastlin, s katero se je mogoče boriti proti staranju. Za preprečevanje staranja so zaslužne naslednje sestavine, ki se nahajajo v limoni: selen, magnezij, cink, fosfor in kalij. Ker limona vsebuje močne antioksidante, ki uničijo številne bakterije, je po mnenju strokovnjakov odlična tudi v boku z rakastimi celicami. Zanimivo je tudi dejstvo, da se limonoidi, ki se nahajajo v limoni, zadržijo veliko dalj časa v krvni plazmi, kakor pa fenol, ki se denimo nahaja v zelenem čaju.

Pospeševanje prebave

Pozabiti pa nikakor ne smemo na pozitiven učinek pri leni prebavi. S počasno prebavo se spopadajo najpogosteje ženske, katere bi naredile vse, da bi bila njihova prebava hitra. Od tega, kako hitra je prebava je velikokrat odvisno tudi to, kako hitro bomo nabrali odvečne kilograme. Tisti, ki imajo hitro prebavo, lahko pojedo veliko več, pa bo učinek na telesno težo manjši, kakor pri tistih, ki imajo počasno prebavo. A pri pospeševanju prebave je mogoče uporabiti napitek iz limone. Priporočljiv je zmešati:

  • 0,5 litra vode,
  • sok dveh limon,
  • žlica cvetličnega meda.

Priporočljivo je, da se slednji napitek pije vsaj pol ure pred vsakim obrokom, saj preverjeno v veliki meri izboljša presnovo. Vendar pa velja opozorilo, da pa nikakor ni priporočljivo pretiravanje z limoninim sokom, saj se nam lahko kaj hitro prepeti, da staknemo težave z želodcem. Pomembno je, da ga uporabljamo v zmernih količinah.