Jagodna marmelada

Jagode so tisti sadež, ki vsako leto znova razveselijo tamo mlade, kakor nekoliko starejše. Njihov sladek in prijeten okus nas povsem prevzame. Najbolj zaželene so domače jagode. Jagod je več vrst od tistih mesečnih, ki nas razveseljujejo le kakšen mesec in letnih, katere lahko uživamo vse od pomladi, pa do konca poletja ali začetka jeseni. V trgovini lahko jagode kupitmo tekom vsega leta, vendar so slednje manj okusne, velikokrat imamo celo občutek, kakor da bi bile plastične.

V kolikor so vaše jagode bogato obrodile, lahko iz njih pripravite nadvse slastno marmelado. Za jagodno marmelado potrebujete:

  • 5 kg zrelih jagod
  • 2 kg rjavega sladkorja
  • sok 3 limon.

Jagode operemo, očistimo in narežemo na želene koščke. Če želite, da bi bila jagodna marmelada z večjimi koščki jagod, pustite koščke jagod nekoliko večje, če pa želite, da v marmeladi ne bi bilo čutiti koščkov sadja, potem jagode narežite na čim manjše koščke ali jih celo zmiksajte. Ko so jagode narezane in očiščene dodate rjav sladkor ter sok limon in pristavite na kuhalno ploščo. Kuhate na zmerni temperaturi, marmelada naj počasi vre nekje 45 minut do eno uro. V tem času pripravite kozarce v katerih boste hranili marmelado. Po 45 minutah preverite gostoto marmelade. To naredite tako, da daste malo marmelade na krožnik in preverite, kako hitro bo zdrsela po krožniku. Vedeti morate, da se bo jagodna marmelada tekom ohlajanja še dodatno strdila. Kuhano marmelado še vročo napolnite v kozarčke, dobro zaprite in pokrijte, da se počasi ohlaja.

Dober tek.