Kopriva je kot strela, žge in blagoslovi

Kopriva je ena izmed tistih rastlin, ki je že od nekdaj uživala velik ugled. Odlikovali so jo blagodejni učinki na telo in zmožnost čiščenja organizma. Najpomembnejše zdravilne značilnosti koprive so, da ustavlja krvavenje, znižuje krvni sladkor in pospešuje izločanje vode iz telesa. Prav tako pa lahko najdemo blagodejne učinke koprive na slabokrvnost, saj omogoča čiščenje in razstrupljanje telesa. O zdravilnih lastnostih koprive govorijo tudi stari zapisi, tako je denimo v starogermanski mitologiji kopriva imela simbolični pomen strele, ki ne le, da ima moč da žge, vendar lahko tudi blagoslovi. Morda lahko prav zaradi slednje mitologije še danes najdemo nekatera starodavna verovanja, kot je denimo, da je smiselno na ognjišče ali štedilnik, v kolikor se bliža neurje, položiti nekaj kopriv. Slednje namreč preprečujejo, da bi v hišo udarila strela. Svojo vražo bi naj v preteklosti imeli tudi pivovarji, ki so verjeli, da kopriva obvaruje pred skisanjem piva v času neurja. V ta namen so na kad za varjenje piva položili velik šop kopriv. Od vseh priporočil in vraž naših babic, pa se najbolj spomnim opozorila, kadar sem se opekla s kakšno izmed kopriv, da je slednje še kako zdravo, ker preganja revmo. Jah, če je kaj na tem ali ni, vam bom lahko sporočila šele čez nekaj.

Pri koprivi so uporabni prav vsi deli koprive, od listov, stebla, korenin, pa tudi cvetovi. Kopriva je bogata z beljakovinami, maščobnimi olji z linolno kislino, vitamini, rudninami, česlovino, rastlinskimi hormoni in tudi sladkorji. Prednost koprive je tudi ta, da je skoraj povsem zastonj, saj skoraj ni hiše, ki jih ne bi imela v kakšnem skritem kotičku vsaj nekaj kopriv. Letošnja zima je bila res dolga, vendar slednje ni vplivajo na rast kopriv. Zaradi visokih temperatur v prejšnjem tednu, so nekatere dosegle že krepkih deset centimetrov. Ravno prav, da sem se lahko odpravila na prvo nabiranje. Sama jih nabiram v velikih količinah, saj iz njih pripravljam številne jedi, tako imam koprivo veliko raje v omaki kakor pa denimo špinačo, uporabljam jo tudi v solatah in kakšnih polivkah, predvsem pa jo nabiram za čaj, tinkture in pripravo kisa s koprivo. Nekatere izmed receptov boste lahko tekom leta spoznali tudi pod rubriko recepti.

Koprive je mogoče jesti tudi surove. Ob tem pa vam lahko zaupam tehniko, s pomočjo katere boste pregnali pekoč občutek, ki ga oddaja kopriva. Ko odtrgamo poganjek koprive, ga obrnemo in ga pogladimo proti vrhu rastline. To moramo narediti več krat in pekoč občutek bo popolnoma izginil, kopriva pa bo pripravljena za solato ali žvečenje. Kopriva je torej vsestranska rastlina, ki se lahko nabira vse od spomladi do poletja. Najbolje je nabirati mlade rastlinice v spomladanskem času. V poletnih mesecih so rastline manj okusne in velikokrat bolj trde, kar pa pogosto ne velja za majhne rastlinice. Lahko pa koprivo uporabljamo tudi kot začimbo, meni osebno izredno dobrega okusa, tako da jo toplo priporočam. In kaj potrebujete za njeno nabiranje? Nabiranje kopriv ni zahtevno delo. Potrebujete le škarje, rokavice in košaro, v katero boste odlagali odrezane rastline. Nabrane rastlinice lahko uporabite sveže, za omake, jih posušite za čas ali iz njih pripravite tinkturo.