Barvanje pirhov na naraven način

Res je, da smo komaj konec marca, vendar Velika noč že vztrajno trka na vrata. Še nekaj dni in že bo tukaj nedelja in praznični zajtrk. Ker sem ena izmed tistih, ki si nikakor ne želijo umetnih barvil, vendar se raje zatečejo k naravi in ker uživam v ustvarjanju, je to zame nadvse prijeten dogodek. V letošnjem letu nam je nekoliko zagodlo tudi vreme, predvsem z vidika iskanja primernih “travic” in zelišč, ki bi lahko še dodatno popestrila naša pobarvana jajčka. Preden se lotite barvanja je smiselno, da izberete primerna jajca. Jaz najraje kupim domača jajca od kakšnega kmeta, za katerega vem, da ne uporablja umetne krme in katerega kokoši se prosto pasejo. Vendar v kolikor nimate te možnsoti, so tudi jajca iz trgovine povsem uporabna. Za barvanje pirhov na naraven način je morebiti nekoliko bolje, da imajo jajca svetlo lupino, saj je potrebno poudariti, da so naravne barve nekoliko manj močne in intenzivne, vendar pa veliko manj nevarne našemu zdravju. Slednje pa nikakor ne pomeni, da pri barvanju ne boste smeli uporabiti jajčk s temnejšo lupino, le paziti boste morali, kateri barvi boste namenili kakšno jajce. Tekom prispevka vas bom na to še tudi opozorila.

Pri samem barvanju je najpomembnejše, da k vsaki barvi kanete nekaj kapljic kisa. Zakaj je to pomembno? Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da so barve, katerim sem dodala nekaj kapljic kisa lepše prejemale, jajca pa so dobila bolj intenzivno barvo. Še preden pa se lotite barvanja in kuhanja jajc, pa je smiselno, da jajca nekaj časa pustite na dnevni temperaturi, slednje velja predvsem za tiste, ki jajca hranijo v hladnilniku, saj se jajčka tako prilagodijo sobni temperaturi in je manjša verjetnost, da bodo med kuhanjem počila. Nikar pa ne pozabite niti na nasvet naših starih babic, ki so menile, da je najbolje, da se barvajo kakšen teden dni stara jajčka. Sama se nasveta redno držim, tako že kakšen teden pred Veliko nočjo poskrbim za nakup jajc, nakar jih spravim v hladnem prostoru in nato uporabim za barvanje. Zakaj? Predvsem zato, ker se nekoliko starejša jajčka veliko lažje lupijo.

Sedaj pa najbolje, da kar preidemo k ustvarjanju naravnih barv. Pa poglejmo, kaj je potrebno uporabiti za kakšen odtenek.

Rjavo-rdeča barva – kdo neki pa ne bi vedel, kako na naraven način obarvamo jajčka v rjavo-rdečo barvo. Ja, seveda. S pomočjo listov rdeče čebule. To je že zelo stari recept, ki so ga s pridom uporabljale tudi naše babice. In kako naredite barvo ter obarvate jajčka? Najprej z rdečih čebul odstranite olupke, več je olupkov, bolj intenzivna bo barva. Nato vzamite nekoliko večjo, vendar kakšnih 5 centimetrov visoko posodo, vanjo stresite olupke, dodajte nekaj kisa, ter jajca in pričnite s kuhanjem. Uporabite lahko tako svetla kakor temna jajca.

Rjavo-oranžna barva – za rjavo-oranžno barvo pirhov potrebujete rdečo papriko v prahu in kis. V kozico daste vodo, vanjo vsujete rdečo papriko, več je boste dali, lepša in intenzivnejša bo barva. Na koncu dodate še nekoliko kisa in jajca. Barvanje jajc na tovrstni način, bo vzel morda nekoliko več časa, kakor barvanje s čebulo, vendar bo rezultat vseeno zelo mikaven. Smiselno je uporabiti predvsem jajca s svetlo lupino.

Modro-vijolična barva – meni osebno najlepši pirhi. Modro- vijolično barvo je mogoče doseči s pomočjo soka borovnic. Borovnice najprej skuhate v vodi, zato ker bomo sok uporabili za barvanje jajc jih ne sladkajte. Uporabite lahko borovnice iz zmrzovalnika ali suhe borovnice, učinek bo enak. Ko so borovnice skuhane, ločite borovnice in sok. Za barvanje boste uporabili samo sok. Več kot ste dali borovnic in bolj kot je intenziven sok, lepše barve bodo jajca. K soku borovnic dodate nekaj kapljic kisa in jajca, ter jih nekaj časa kuhate. Dalj časa kot kuhate, bolj intenzivna je barva. Svetujem uporabo svetlih jajc.

Rdečo-vijolična barva – slednjo barvo je mogoče dobiti s pomočjo rdeče pese. Najprej skuhate rdečo peso, ločite sok in kose rdeče pese. Nato v sok rdeče pese kanete nekaj kapljic kisa in dodate jajca. Vse skupaj nekaj časa kuhate. Tudi tukaj priporočam jajca s svetlo lupino.

Sedaj smo govorili predvsem o izdelavi ekoloških barv, nismo pa še omenili, kako lahko jajca na enostaven in povsem naraven način okrasimo. Odpravite se na bližnji travnik ali med zelišča, kjer boste izbrali liste zanimivih oblik. Bolj je nek listek nenavadan, narezljan in razgiban, lepša bo slikica na jajcu. Ko ste izbrali liste, jih operite in osušite. V roke vzamite jajce, nanj lepo položite list in vse to fiksirajte z nogavico. Ko ste vse to naredili jajc daste v barvo in kuhate. Dobili boste zelo lepe in povsem naravne pirhe.