Čemaž – zelišče, ki ga obožujejo celo medvedi

Čemaž je zdravilna trajnica, katero poznamo pod številnimi imeni. Najpogosteje se uporablja poimenovanje divji čemaž, najdemo pa lahko tudi poimanovanje: gozdni česen, medvedji česen ali celo kačji lek. Znanstveno ime te nadvse zdravilne rastline je Allium ursinum. Prav dejstvo, da čemaž poznamo pod številnimi imeni, nakazuje na njegovo zelo razširjeno uporabo v preteklosti. Naši predniki so čemaž uporabljali tako za zdravljenje najrazličnejših bolezni, kakor tudi v kulinariki, kjer je čemaž veljal za pravo specialiteto.

Slovenija je s čemažem bogata dežela, saj ga lahko najdemo prav povsod. Njegovo domovanje je v gozdovih, a ga lahko najdemo tudi na domačih vrtovih. Raste vse od meseca marca, pa do junija. Ni posebej zahteven za vzgojo in se ob presaditvi čebulic iz gozda na naš domač vrt zelo hitro vkorenini. Ima pa rad senčno lego. Od 10 do nekje 30 cm visoko zelišče, odlikujejo suličasti temno zeleni listi, kateri oddajajo prijeten česnu podoben vonj. Prav ta vonj je tisti, ki čemaž loči od drugih njemu podobnih rastlin in s pomočjo tega vonja se lahko prepričate, da nabirate pravo rastlino. Čemaž je po strukturi zelo podoben šmarnici in podlesku (obe rastlini sta strupeni). Morebiti je njegova podobnost s šmarnico in podleskom ter nepoučenost nabiralcev razlog, zakaj se mnogi bojijo nabirati in uživati čemaž. Ob tem pa sebi in svojemu zdravju delajo veliko krivico.

Čemažu njegov značilen vonj dajejo sulfidi. Je pa potrebno poudariti, da sama rastlina nima vonja, v kolikor želite zaznati vonj, morate čemažev list pomečkati in šele takrat boste zavonjali ta prijeten vonj. Nekateri avtorji celo svetujejo, da boste zaznali njegov vonj z grizenjem, a vam odsvetujemo, da v kolikor niste preprečani, da v rokah držite pravo rastlino, slednjo zvečili in jo okušali. Čemaž ima podobne lastnosti kakor česen in bi lahko rekli, da je v primerjavi s česnom celo veliko bolj zdravilen. V našem telesu deluje očiščevalno, naši predniki pa so ga uporabljali predvsem za spodbujanje delovanja žlez, za spodbujanje krvnega obtoka in prebavil. V preteklosti so ga uporabljali tudi za preprečevanje nastanka glist, za zniževanje holesterola in krvnega pritiska. V čemažu se nahajajo karotenoidi, klorofil, kateri mu daje lepo zeleno barvo, vitamini ter rudnine in flavonoidi. Med njegove zelo pomembne lastnosti spada tudi redčenje krvi, tako so ga v preteklosti pogosto uporabljali kot sredstvo za preprečevanje nastanka krvnih strdkov in proti mašenju ožilja. Čemaž ima zelo veliko pozitivnih lastnosti, med njimi lahko najdemo tudi čiščenje ledvic in mehurja, saj deluje diuretično, zbijanje telesne temperature, blagodejno delovanje na živčni sistem, pozabiti pa ne smemo niti na poživljajoče delovanje. S pomočjo čemaža so naši predniki premagovali spomladansko utrujenost.

Čemaž je rastlina, iz katere je mogoče pripraviti številne nadvse okusne jedi. Poznate morebiti čemažev namaz, čemaževe njoke, čemaževo omako s smetano, čemaž na pici, okusno spomladansko solato s čemažem in še kaj? Poudariti bi želeli, da je užitna cela rastlina, vendar pazite, da ga uživate v zmernih količinah, saj lahko v nasprotnem primeru čemaž deluje razdražilno za prebavila. Najbolj priporočljivo je, da se čemaž uporablja kot dodatek k jedem oziroma začimba. Največ zdravilnih učinkovin vsebuje sveži čemaž, lahko pa iz njega pripravite tudi pesto, katerega shranite in uporablajte čez vso leto, naredite tinkturo ali ga celo vložite. Nekaj okusnih receptov za jedi s čemažem lahko najdete tudi na naši spletni strani.

Čemaž – čudovita trajnica iz rodu lukov je zelišče, ki nas je bo pustilo revnodušne. Njegova aroma in vonj ne prepričajo samo največje gurmane, vendar tudi živali, med katere se uvršča tudi rjavi medved in prav zaradi tega se je rastline prijev naziv medvedji česen. Pa naj še kdo reče, da živali ne vedo, kaj je dobro.