Regratov sirup

Regratov sirup je sirup, ki se pripravi iz regratovih cvetov. V spomladanskih mesecih, ko se travniki spremenijo v prekrasno rumeno preprogo je čas, da ponovno napolnimo naše kletne police z odličnim regratovim sirupom. Regratov sirup že dolga leta velja kot izredno zdrav napitek, saj pomaga pri odpravljanju prehladnih obolenj, omogoča dobro počutje, izboljšuje prebavo in lahko aktivno pomaga tudi pri razstrupljanju telesa. Naši predniki pa so ga velikokrat uporabljali tudi za izboljšanje krvi. Njegova priprava je dokaj preprosta in kaj je najpomembneje, da lahko v pripravo sirupa aktivno vključite tudi najmlajše družinske člane. Slednje velja vsaj za tisti del, ko se odpravite na travnik in ko trgate regratove cvetove. Pri izbiri travnika pazite, da ne izberete kakšnega, ki se nahaja blizu cestišča, saj so slednji cvetovi umazani od cestnega prahu. Najbolje je poiskati kakšne nekoliko odmaknjene travnike oziroma odročne kraje, kjer ležijo posamezne kmetije in kjer je narava še skoraj povsem neokrnjena. S seboj vzamete kakšno košaro, saj je nabiranje v vrečke povsem nesmiselno. Cvetovi se nam bodo v vrečki zmečkali, hkrati pa se bodo ob lepem vremenu in vročini dobesedno »skuhali«, česar pa zagotovo ne želimo. V kolikor se odpravljate na sprehod ali morda izlet, vam svetujem, da cvetove naberete preden se vrnete domov, da bodo ob prihodu domov še sveži. Velja pa opozoriti tudi na vreme. Cvetove nabirajte po lepem sončnem vremenu, v kolikor je prejšnje dni deževalo, nikar takoj prvi sončni dan ne pojdite v lov za regratovimi cvetovi, vendar raje počakajte nekaj dni in šele takrat naberete regratove cvetove. Zakaj? Med deževjem namreč dež spira cvetni prah iz cvetov in zaradi tega bo sirup narejen iz cvetov nabranih po dežju, veliko bolj prazen v primerjavi z regratovim sirupom narejenih iz cvetov nabranih v lepem sončnem vremenu.

Za regratov sirup potrebujete:

  • 400 regratovih cvetov
  • 2 litra vode
  • 1,5 kg sladkorja (najboljši je rjavi sladkor)
  • 4 limone
  • 2 pomaranči

Cvetove pred uporabo temeljito pregledamo, da niso umazani. Umazane cvetove izločimo, uporabimo samo lepe čiste cvetove. Regratove cvetove damo v veliko posodo in jih prelijemo z vodo. Pustimo stati čez noč. Drug dan cvetove kakšne pol urce pokuhajte na zmernem ognju. Po pol ure regratove cvetove ožemite, tekočino prelijte skozi gazo, da odstranite morebitne smeti. Dobili boste bistro tekočino, ki jo daste na štedilnik, segrejete na nekje 60 stopinj Celzija, dodate sladkor, sok limon in sok pomaranč ter kuhajte na zmernem ognju še kakšni dve uri. V tem času se bo sirup pričel strjevati in postal bo dokaj gost. Odstavite z ognja in prelijete v steklenice za sok. Zaprete in hranite v hladnem in temnem prostoru. Regratov sirup je izredno obstojen, tako ga boste lahko pili skozi vso leto.

Regratov sirup pa je mogoče pripraviti tudi na hladen način. Slednji postopek je nekoliko bolj dolgotrajen, vendar je tako pridobljen sirup še veliko bolj zdrav. Potrebujete okoli 1 kg regratovih cvetov, ter okoli 750 gramov rjavega sladkorja. V čist stekleni kozarec naložite plast regratovih cvetov, katerim smo odrezali spodnji del, kar pomeni, da uporabite samo rumene cvetke. Plast cvetov prekrijete s plastjo sladkorja, nato pa ponovno daste plast cvetov. Ponavljate dokler ne napolnite kozarec. Kozarec zaprete in ga postavite na sonce. Počakate, da se skladkor stopi, nakar pa sirup prelijete v kozarce. Tako pripravljen regratov sirup je nekoliko bolj gost, zato mu nekateri pravijo kar regratov med.