Zdravilni uničevalec dreves

V zimskih mesecih, ko narava predvsem počiva je čas za nabiranje belega omela. Bela omela se nabira nekje do meseca maja, kasneje njegovo nabiranje ni več priporočljivo. Sama pa vam svetujem, da slednje naredite čim prej. In kaj je belo omelo? Bela omela z znanstvenim imenom Viscum album je zimzelena parazitska rastlina, za katero je značilno, da ne raste iz zemlje, vendar raste na krošnjah dreves. Verjetno ni nikogar med nami, ki ne bi v zimskih mesecih opazil lepo ozelenele krošnje jablan, hrušk, lipe, hrasta in drugih dreves. Pravzaprav bela omela ne prerase celotne krošnje, vendar lahko v krošnji dreves opazimo manjše okrogle grmičke, ki se veselo bohotijo. Bela omela raste v Evropi ter zahodni in južni Aziji. Za belo omelo je značilno, da se razraste do velikosti 90 cm, morebiti tudi do malenkost več kot kakšen meter. Pogosteje lahko opazimo manjše grmičke, sama pa sem opazila tudi nekatere, ki so bili pravzaprav ogromni. Svoje korenine poganja iz drevesne krošnje, torej iz vej drevesa in drevesu na takšen način krade hranilne snovi, katere slednje potrebuje za normalni razvoj. Ob koncu stebel je mogoče od meseca marca do maja opaziti cvetne popke in cvetove. Cvetovi so ločeno ženskega in moškega spola, oprašujejo pa jih žuželke. Torej ženski cvetovi se nahajajo na eni rastlini, medtem ko moške cvetove najdemo na drugi. Temu primerna je tudi sestava cveta. Razlika med moškimi in ženskimi grmički ni le v cvetovih in plodovih, vendar tudi v sami barvi rasline, moška rastlina je nekoliko svetlejše rumeno zelene barve, njeni listi so nekoliko širši, prav tako pa je mogoče opaziti, da je moška rastlina močnejša.

Za razmnoževanje bele omele skrbijo ptiči, ki semen ne jedo (razen seveda pomotoma), tako se seme prenaša s pomočjo kljunčkov ptičev. Plodovi rastline dozorijo v mesecu novembru in decembru, v enem plodu pa se nahaja po eno seme. Oplojeni plodovi se nahajajo na ženskih rastlinah in so belkaste barve, ovojnice so nekoliko prosojne in dosežejo velikost do 10 mm. Zanimiv je denimo podatek, da je velikost enega semena, ki se nahaja v plodu, veliko nekje okoli 8 mm, prav zaradi slednjega ni niti mogoče, da bi se v enem plodu nahajalo več kot eno samo seme.

Bela omela velja za zelo zanimivo zdravilno rastlino. Omela raste na sadnem drevju, kot so jabolka, hruške, slive. Najdemo pa jo tudi na jelki, orehu, boru, smreki, jerebiki, vrbi, hrastu, jesenu in še morebiti na katerem drugem drevesu. Večina omel vsebuje zdravilne snovi, ki na naše telo delujejo blagodejno, vendar slednje ne velja za vse bele omele. Nikoli ne nabirajte bele omele, ki raste na hrastu ali orehu, saj slednja vsebuje prevelike količine tanina in njeno uživanje ni priporočljivo.

V zdravilne namene se uporabljajo samo listi in peclji. Cvetovi in plodovi so nevarni za naše zdravje in so strogo prepovedani za uživanje. Kot sem že omenila, preden se lotite nabiranja, preverite tudi na katerem drevesu se bela omela nahaja. Priporočam vam, da belo omelo nabirate na sadnem drevju, izogibajte pa se hrasta in oreha. Prekomerna količina tanina, ki se nahaja v omeli, ki raste na hrastu ali orehu, ne deluje blagodejno na našo sluznico, vendar je lahko zanjo celo škodljiva. Belo omelo se uporablja za uravnavanje krvnega pritiska, odpravljanje šumenja v glavi in glavobolov, za reguliranje delovanja notranjih žlez, pospešuje cirkulacijo krvi in ugodno deluje na živce ter ščitnico. In kako neki naj pripravimo belo omelo, da bi primerna za uživanje? Ko ste utrgali belo omelo, morate najprej odstraniti vse plodove ali cvetove, ki se nahajajo na njej (torej odstraniti morate tiste bele oziroma prozorne jagode), nato pa pripravite rastlino za sušenje. Sušite vedno ločeno liste in peclje, slednje je pomembno zaradi časa sušenja, ki ga posamezni del rastline potrebuje. Zelišče sušite v zračnem prostoru, pri čemer pazite, da zrak nenehno kroži med listi in da slednji niso prekomerno natrpani na pladnju. Ko se je zelišče posušilo, je čas za njegovo shranjevanje. Posušene liste in peclje hranite v steklenih kozarcih. Prav tako je tudi za slednje zelišče pomembno, da se hrani v temnem prostoru. Iz bele omele lahko pripravljamo čaje, tinkture ali kopeli. Seveda je še kako pomemben podatek, da nikar ne pretiravajte z njenim uživanjem, saj je v prevelikih količinah bela omela strupena, prav tako belo omelo ne uporabljajte v času nosečnosti, mnogi odsvetujejo njegovo uporabo tudi v času dojenja.

V zadnjih letih je belega omela vse manj, v preteklosti se naši dedki in babice spomnijo, da slednjega niso znali uporabljati v zdravilne namene, saj je v veliki meri veljalo, da je belo omelo nevarna rastlina. V tistih časih je bila bela omela tudi veliko bolj razširjena. Danes je na sadnih drevesih najdemo zelo malo, nekoliko pogosteje jo lahko najdemo na hrastu ali smreki, jelki. Tako je nabiranje bele omele kar težka naloga. Zraven njene redkosti, pa nabiranje otežuje tudi višina na kateri se omelo nahaja. Tako da vam svetujem veliko mero previdnosti pri nabiranju.