Bezeg – naravno zdravilo

Bezeg – grm, ki ga nikakor ne moremo spregledati. Velikokrat ga najdemo ob hišah, cesti, na obrobju gozdov, na travnikih, itd. Kljub temu, da je bezga veliko, pa je z leti vse več tudi njegovih uporabnikov. Mnogi so se pričeli zavedati, da je bezeg tudi izjemna zdravilna rastlina. Znanstveniki so dokazali, da bezeg odstranjuje toksine iz našega telesa, prav zaradi tega je priporočljivo redno pitje bezgovega čaja (tudi do tri skodelice na dan). Ob tem pa se nikakor ne rabite bati, da bi zaužili prekomerno količino, ki bi lahko bila škodljiva. Naše telo in koža vam bodo kvečjemu hvaležni, počutili se boste mladostno, hkrati pa boste imeli ogromno nove energije. Zadnje študije so celo pokazale, da je bezeg zelo zdrav pri odstranjevanju aken, s slednjimi se spopadajo tako mlajši, kakor tudi nekoliko starejši. Vsem tistim, ki imate težave z akni tako svetujemo, da morebiti vsakodnevno kavo ali kateri drugi napitek menjate s skodelico čaja bezga in videli boste, da vam bo koža neizmerno hvaležna, akne pa bodo že kaj kmalu izginile. Za hitrejše učinkovanje se priporočajo tudi obkladki iz bezgovih cvetov.

Za obkladke iz bezgovih cvetov potrebujete:

  • posušene cvetove bezga,
  • vrečke iz gaze in
  • vodo.

Bezgove cvetove daste v vrečko, vrečko zaprete in jo prelijete z vročo vodo. Počakajte par minut, nato vrečko daste na predel, ki je najbolj prizadet. Priporočljivo je, da si delate obkladke pred spanjem. Še pred tem, pa kožo temeljito umijete in očistite. Bezeg bo iz kože hitro in učinkovito odstranjeval strupene snovi in vaša koža bo dobila lep in sijoč videz.

V poletnih mesec, pa lahko bezgov čaj zamenjate za bezgov sok, katerega pripravite s pomočjo bezgovega sirupa. Za bezgov sirup potrebujete:

  • 5 litrov prekuhane vode ali vode iz plastenke,
  • 3 kilograme sladkorja (najboljši je nerefineriran rjavi sladkor),
  • 8 bio limon in
  • 70 – 80 bezgovih cvetov.

Prekuhajte vodo v katero dodate kakšnega pol kilograma sladkorja. Počakajte, da se voda ohladi. V tem času natrgajte bezgove cvetove in preglejte, da se v njih ne nahajajo žuželke. Bezgove cvetove ni priporočljivo spirati, saj s tem sperete tudi cvetni prah, ki se nahaja v cvetu. Priporočljivo je, da že med samim nabiranje naberete le zdrave in lepe cvetove. Ko je voda ohlajena v njo potopite cvetove. Limone umijete in narežete na kolobarje ter jih dodate k potopljenim cvetovom. Pustite stati en dan. Po 24 urah tekočino odlijete. Cvetove stisnete, da iz njih dobite čim več učinkovin. Dodate še preostali sladkor in mešate tako dolgo dokler se sladkor ne stopi. Sirup nalijete v čiste steklenice in jih zaprete. Hranite v hladnem prostoru najbolje v kleti. V kolikor ne želite uporabiti sladkorja lahko uporabite tudi stevio.