Vijolica – drobcena, očarljiva in še zdravilna

Drobcena in nadvse očarljiva lepotica, katera nas privabi z omamnim vonjem, v sebi skriva številne zdravilne lastnosti. Ta drobna lepotica blagodejno deluje na naše dihalne poti, saj jih pomirja in razkožuje, primerna je tudi za uporabo pri razdraženih prebavnih poteh, pri lajšanju bronhitisa, astme, omogoča lažje izkašljevanje in posledično lajša kašelj, povrne izgubljeni glas, izboljšuje pa tudi delovanje ledvic. Zelo cenjeno je njeno eterično olje, saj ima pomiritveni učinek na živčevje. Zdravilne lastnosti pa so prepričale tudi snovalce kozmetičnih izdelkov, ki jo s pridom vključijo v najrazličnejše kremice za nego kože.

O tej nežni in nadvse prikupni rožici so pisali že stari Grki. Ker je delovala blagodejno na živčevje, so jo uporabljali predvsem za pomiritev jeze, ob razburjenju, prav tako pa so bili prepričani, da jim lahko vijolica pomaga premagati težave z neplodnostjo. Verjeli so tudi v čudežno moč vijolic v boju z “mačkom”, ki je posledica prekomerne količine zaužitega alkohola. V ta namen so gospe spletle venčke, katere so nosili stari Grki in verjeli, da jim pomagajo pri premagovanju glavobola in omotice.

V zdravilne namene je uporabna prav cela vijolica, od prikupnih modro-vijoličnih cvetov, do listov in korenin. Vijolico lahko najdemo na travnikih in gozdnih robovih, predvsem na sončni legi, saj ima vijolica zelo rada toploto. Poznamo več različnih vrst vijolic, največ zdravilnih lastnosti pa se skriva v dišeči vojilici, ki se od preostalih loči po tem, da ima močneje vijolične cvetove in da omamno diši.

Iz vijolic lahko pripravimo najrazličnejše pripravke, najenostavnejše je posušiti vijolice in si iz njih pripraviti čaj, katere pijemo ob težavah s kašljem ali ob živčni napetosti. Prav tako je mogoče s cvetov in listov vijolic pripraviti zeliščni kis, macerat, vino z dodatkom vijolic in tudi mazilo. Spremljajte naše objave in kmalu se boste lahko seznanili z recepti, kako pripraviti zdravilne pripravke iz vijolic. Tokrat bi želeli omeniti samo dejstvo, da je pomembno, da vijolice nabirate v lepem sončnem vremenu in jih polagate v košaro ali papirnato vrečko. Nabirate le lepe, nepoškodovane cvetove in pri tem pazite, da pri vsaki rastlini vzamete le nekaj cvetov. Nikoli ne utrgamo pri eni rastlini prav vseh cvetov. Cvetove nato posušite v senci, na pladnju primernem za sušenje zelišč. Prav tako bi želela opozoriti, da zelišč ne sušimo na časopisnem papirju.

Za konec bi želali dodati še majhno opozorilo, da se vijolice uporablja v majhnih količinah. Prekomerna uporaba vijolic lahko izzove bruhanje. Prav tako pa se uporaba vijolic in izdelkov iz njih ne priporoča v času nosečnosti in dojenja.

Tokrat smo spoznali prikupno majhno zdravilno rastlino z imenom vijolica. Verjamem, da mnogi morebiti niste vedeli, da je lahko tudi ta rožica zdravilna in vam zagotavljamo, da ko boste enkrat okusili njene zdravilne lastnosti, boste navdušeni. Vijolica je resnično majhna, vendar v svoji notranjosti skriva velike zaklade.