Kutina – omamno dišeč in nadvse zdravilen sadež

Kutina (Cydonia oblonga) je ena izmed predstavnikov družine rožnic, njeno prvotno bivališče je bila Perzija, od koder pa se je drevo z omamno dišečimi sadeži kaj hitro razširilo na področje Azije in Evrope. Nekoč je veljala za drevo, ki pravzaprav ni smelo manjkati na vrtu. Razlog je bil omamen volj plodov, katere so gospodinje uporabljale z namenom dišavljenja omar in perila. Tudi sama se spomnim svoje stare mame, ki je nenehno skrbela, da se je med perilom nahajal kakšen izmed sadežev. Sprva nisem razumela smisla početja in sem menila, da jih morebiti skriva, a mi je kaj hitro razložila, da temu nikakor ni tako in da so v omari s prav posebnim namenom. Odišavljanje omar pa ni bil edini razlog za vzgojo kutine. Sadeže so nekoč in jih še danes s pridom uporabljajo za izvrstne domače kompote in marmelade. Mjammmm, slednje obožujem in vsako leto nestrpno čakam na trenutek, ko dozorijo ti prekrasni in omamni sadeži.

Žal pa danes v trgovini le s težavo najdemo kutino. Skušala sem ugotoviti zakaj je temu tako, a prejela sem najrazličnejše odgovore. Mnogi trgovci so menili, da je razlog v pomanjkanju interesa med kupci. Sama pa sem nekako prepričana, da nikakor ni razlog je pomanjkanje interesa med kupci, vendar tudi zelo nizka ozaveščenost, kaj nam ta izjemen sadež nudi in zakaj vse ga lahko uporabljamo. Glede na to, da kutina danes ni najbolj priljubljen sadež, pa tega nikakor ne moremo reči za obdobje antike. Kot zanimivost lahko omenim, da je bila kutina pri starih Grkih simbol ljubezni in plodnosti, Rimljani pa so še posebej cenili njen omamen volj in iz olja kutine izdelovali celo parfume.

Kutina je sadež, ki vsebuje veliko tanina, morda je tudi to eden izmed razlogov, zakaj je ne moremo jesti surove. Surove kuitne so zelo trpkega in nič kaj prijetnega okusa. Prav tako so zelo trde, lahko bi rekli celo lesene. Slednje pa nikakor ne velja za kuhane plodove, saj s kuhanjem kutina izgubi trpkost in postane zelo okusna. Je sadež, ki zraven tanina vsebuje tudi veliko pektina, vitamina C, kalija in bakra. Zaradi velike vsebnosti pektina in česlovin je kutina odlično sredstvo za premagovanje diareje oziroma driske. Zelo zdravilne pa so tudi peške, ki se prav tako uporabljajo pri premagovanju diareje in pri zdravljenju različnih vnetij.

Z vidika vzgoje je kutina kot drevo zelo zaželena, saj je odporna proti številnim škodljivcem. Prav zaradi tega je mogoče z malo truda in celo brez škropljena doseči lepo bero pridelka. Zame kot veliko ljubiteljico zdrave prehrane je slednji podatek še kako pomemben in lahko vam zagotovim, da je tudi še kako resničen. Kot lastnica kutine se lahko “pohvalim”, da so sedaj še nikoli nisem uporabljala nobenih pesticihov in so bili vselej lepi in okusni plodovi, njihova številčnost pa je odvisna predvsem od vremenskih razmer, ki se odvijejo tekom posameznega leta. Edina stvar, ki nam lahko v veliki meri zdesetka pridelek je sadna plesnoba, na slednjo bolezen kutina žal ni odporna. Po obliki je kutina zelo podobna jabolku. Nezahtvna pa je tudi pri shranjevanju, pri shranjevanju plodov boste potrebovali le nekoliko hladnejše kletne prostore in verjemite, da boste lahko sadeže uživali še v poznih zimskih mesecih.

Kot sem že nekoliko prej omenila je kutina odličen sadež za kompot. Sama jo zelo rada združim z jabolki. Postopek priprave kompota pa je povsem preprost. Kutino najprej obrišete, da z njene površine odstranite dlačice, najbolj je, da slednje naredite s kuhinjsko krpo ali kuhinjsko papirnato brisačo. Pred uporabo sadež operite pod tekočo vodo. Nakar kutine prerežete, izkoščičite in narežete na manjše koščke. V kolikor želite lahko kutino tudi olupite, ni pa nujno potrebno. Tudi jabolka izkoščičite, olupite in narežite na manjše koščke. Vse skupaj dajte v posodo, prelijte z vodo, dodajte nekoliko rjavega sladkorja (količina je odvisna od tega, kako zelo sladek okus kompota vam je všeč), klinčke, cimet in kuhajte od 20 minut do pol ure na zmernem ognju. Ko je kompot kuhan se iz njega lahko pripravi tudi kašica, slednje naredite tako, da kuhane plodove pretlačite. Kašica je odlična za manjše otroke. Sama se velikokrat lotim tudi izdelave mrmelade, pri čemer kutino kombiniram z ostalimi sadeži in lahko vam zagotovim, da je marmelada vselej zelo okusna, če k temu prištejem še njen resnično omamen vonj, pa lahko rečem, da je kutina resnično izvrsten sadež, ki ga morate poskusiti.