Spomladanska solata s trobenticami

Trobentice niso samo zdravilno zelišče, vendar so odlična sestavina tudi v kulinariki. V mesecu marcu, ko se travniki obarvajo rumeno, nikar ne zamude ene najboljših spomladanskih solat. Ko se odpravite nabirati trobentice vam svetujem, da s seboj vzamete manjšo košarico, da boste lahko v njo dali majhne, prikupne in nadvse krhke cvetove trobentic. Vrečka ni priporočljiva, saj v njej trobentica ne diha, hkrati pa se lahko kaj hitro pomečkajo in izgubijo svojo prekrasno obliko.

Za spomladansko solato s trobenticami potrebujete:

  • eno veliko pest trobentic,
  • motovilec ali regrat, lahko tudi katera koli druga solata,
  • korenje,
  • limono ali kis (odvisno kaj imate raje),
  • bučno olje,
  • sol.

Trobentice ter motovilec (regrat ali kakšno drugo solato) skrbno operemo in nekoliko osušimo. Vedno je priporočljivo, da se rastline nekoliko osušijo, preden se prične pripravljati solato, saj s tem preprečimo, da bi se v naši solati kopičila odvečna voda. Prav tako pod vodo speremo korenje in ga olupimo. Olupljeno korenje nastrgamo. Za strganje je najbolje uporabiti stekleno strgalo, saj tako ostane v korenju največ vitaminov. Ko smo vse očistili in osušili, pa lahko pričnemo s pripravo solate. V stekleno posodo damo motovilec, korenje, trobentice, limonin sok ali malo kisa, bučno olje in malo soli. V kolikor uporabljate kis, vam svetujem, da uporabite jabolčni kis. Ko ste dodali vse sestavine, solato premešajte in postrežite.

Pri nabiranju trobentic ravnajte z etiko zeliščarjev in odtrgajte pri vsaki trobentici le nekaj cvetov. Rastlinam ne smemo nikoli utrgati vseh cvetov, saj tako preprečimo njeno nadaljnje razmnoževanje, hkrati pa jim vzamemo njihovo izjemno lepoto, ki se kaže s cvetenjem.