Česen je zagotovo eno izmed zdravilnih zelišč, ki je vsesplošno poznano. Zanimiva je tudi njegova zgodovina. Strokovnjaki so namreč mnenja, da se je česen veliko prej uporabljal v zdravstvene namene, kakor v kulinariki. Pripisujejo mu številne zdravilne učinke, od blaženja in odpravljanja prebavnih težav, odpravljanje težav z dihanjem, a to še nikakor ni vse, česen deluje na telo izredno čistilno in velja tudi za naravni antibiotik. Odlično pa se spopade tudi z virusi in glivicami. Lahko bi rekli vsestransko zdravilo in izjemna rastlina, ki nikakor ne sme manjkati v vašem domu.

In katere neki so tiste sestavine, ki česen delajo tako mogočen? Česen vsebuje kalij, kalcij, fosfor, selen, beljakovine, najdemo pa tudi velike količine vitamina B in C. Česen se uvršča med super živila, saj ima za naše telo številne blagodejne in zdravilne učinke. V nadaljevanju vam bom predstavila le nekatere izmed razlogov, zakaj uživajte velike količine česna. Ob tem pa nikar ne skrbite, če boste nekoliko zaudarjali. Dandanes obstajajo tudi številni načini, kako je mogoče neprijetni vonj preprečiti, če pa pomislimo, koliko pozitivnega smo naredili za svoje telo z uživanjem česna, je vonj nekaj povsem zanemarljivega. Mene je prevzela predvsem njegova sestavina ahoen, slednja je glede na učinke zelo podobna aspirinu. Ahoen, katerega v velikih količinah vsebuje tudi česen ima nalogo, da preprečuje sprijemanje trombocitov, pospešuje cirkulacijo krvi in zmanjšuje možnosti za nastanek krvnih strdkov. Prav krvni strdki so velikokrat vzrok za nastanek pljučne embolije, možganske kapi in podobnih bolezni. Ahoen ima tudi nalogo, da pomaga odstranjevati škodljive snovi, ki so se nabrale v naši krvi. In kje neki je največ ahoena? Najbolje je, da se česen stre ali pa si ga pripravite v solati, kjer ga pomešate s kisom. Ker je česen tudi odličen antioksidant zelo učinkovito deluje na bakterije, ki se nahajajo na naši koži. Svetujem vam, da v kolikor imate težave s kožo, z gnojnimi mozolji, da strete česen in ga nekoliko nanesete na mozolj oziroma ne mesto, kjer je koža vneta. Pustite delovati nekaj časa in že po nekaj dneh boste opazili neverjetno razliko. Kaj pa glivice? Mnogi se namreč nenehno bojujemo z glivicami, slednje so lahko posledica prekomernega potenja nog, lahko pa nastanejo tudi na koži rok, predvsem na predelih okoli nakita (prstanov), saj se pod njim dalj časa zadržuje vlaga, ki pa vzpostavi idealne pogoje za nastanek glivic. V kolikor menite ali veste, da imate na koži glivice, vam svetujem, da si pred spanjem temeljito očistite kožo, nakar jo natrete s česnom in čez nekaj dni bodo glivice skoraj povsem izginile. Sama sem se v otroštvu pogosto borila z glivicami na nogah, danes pa imam po zaslugi zdravilnih lastnosti časna tako rekoč »mir«.

Česen je vsestranski. Njegovo uporabo vam svetujem tudi v času prehlada, saj omogoča, da se vaš imunski sistem okrepi in se učinkoviteje spopade z virusi in bakterijami. V kolikor menite, da se vas loteva prehlad ali morebiti viroza, pojejte čim več svežega česna. V kolikor ne marate sveži česen, lahko uporabite tudi tinkturo ali česnov čaj. Sama imam najraje tinkturo, a pri slednji je še kako pomembno, da jo pravilno vzamete, saj lahko le tako dosežete pravilno absorbcijo. Verjetno za mnoge najpomembnejši podatek pa je slednji, da česen v veliki meri znižuje holesterol. Pri tem je ponovno najpomembnejša česnova tinktura. Obstaja posebna čistilna kura, katero bi naj ne glede na količino holesterola naredili vsaj enkrat na vsaka tri leta. S tinkturo lahko izvedemo tako imenovano »čistilno kuro«, s pomočjo katere se »rešimo« nesnage v našem telesu.

Zdravilnih lastnosti česna še kar ni in ni konec. Kot zdravilna rastlina se je vrsto let uporabljal česen za zdravljenje nadležnega herpesa. Saj veste, to so tisti drobni izpuščaji, ki se naredijo okoli naših ust kadar nam pade odpornost in ko imajo virusi »svojo veselico«. S česnom sicer herpesa ne boste preprečili, lahko pa boste omogočili hitrejše zdravljenje. V kolikor se vam je naredil na ustnici herpes, vam svetujem, da zdrobite česen in ga nanesete na prizadeto mesto ter pustite učinkovati. Slednji postopek ponovite večkrat. Opazili boste, da se bo rana, ki jo je povzročil herpes hitreje zacelila, hkrati pa bo zginila tudi oteklina, ki nastane pri herpesu.

Vedno več je tudi ljudi, ki se srečuje s povišanim krvnim pritiskom, slednji je lahko tudi vzrok neprestanega stresa. Ja, stres je nekaj, čemu se dandanes nikakor ne moremo izogniti, pa naj še tako težimo k temu. Na voljo imamo sicer kar nekaj zdravilnih rastlin, med njimi seveda najdemo tudi naše super živilo česen. In zakaj česen pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Strokovnjaki pravijo, da deluje kakor diuretik, za katerega je značilno, da pospeši odvajanje vode iz telesa, hkrati pa pospešuje cirkulacijo in širi krvne žile. A to še nikakor ni vse. Česen je uspešen tudi v preprečevanju nastanka raka. Slednje sicer ne pomeni, da v kolikor boste uživali česen, da ne morete zboleti za rakom. Pomeni pa, da bi naj imeli veliko manj možnosti, da boste zboleli. Posebej uspešen je česen v preprečevanju nastanka raka na želodcu.

Naštela sem vam kar nekaj razlogov, zakaj neki je česen tako izjemna rastlina in zakaj ne sme manjkati v naši kuhinji. Mene je s svojimi zdravilnimi lastnostmi povsem prepričal. Pa vas?