Zdravilna znanilka pomladi

Naravna trobentica ali latinsko Primula vulgaris je mnogim najbolj znana po svojih živo rumenih in nekoliko nagubanih cvetovih. In zakaj neki je dobila ime trobentica? Hmmm, vprašanje, ki zagotovo ni preveč težko. Ime je dobila po svoji obliki, predvsem pa zaradi dejstva, če jo damo v usta in vanjo pihnemo prične spuščati piskajoči se glas. Kako močan bo slednji glas je v veliki meri odvisno predvsem od velikosti cveta.

Trobentica je rastlina, ki vsebuje glikozide, saponine, eterično olje in flavonide. Učinkovine, ki se nahajajo v trobentici delujejo na ljudi pomirjevalno, uporabljamo pa jo lahko tudi za lajšanje trebušnih krčev ter izkašljevanja. Ker pomaga pri izkašljevanju je primerna za uživanje v času prehlada, gripe, bronhitisa, pljučnice, itd. V telesu pa nadomešča tudi vitamin C. To je morebiti tudi eden izmed razlogov, zakaj se trobentica uporablja za čiščenje telesa. Kot smo že nekajkrat omenili je čiščenje telesa kot nekakšno čiščenje stanovanja. V stanovanju se nenehno nabira prah in navlaka, katero je potrebno odstraniti, da si lahko omogočimo prijetno in udobno življenje. Tudi v našem telesu se nabirajo škodljive snovi, katere je potrebno odstraniti iz telesa, priporočljivo je, da slednje storito s čistilnimi čaji in primerno prehrano. Poudariti bi želela, da čistilni čaji sami po sebi nikakor ne morejo narediti čudeža, če vi niste pripravljeni spremeniti prehranjevalnih navad in narediti nekaj za svoje telo. Najprej je torej potrebna želja, da se nekaj spremeni, šele nato uporabite pripomočke, da lahko dosežete zastavljen cilj.

Trobentica deluje na naše telo pomirjevalno, zato je še kako primerna za čas, ko smo pod stresom, ko smo napeti ali morebiti živčni, pomaga pa pregnati tudi glavobol in nespečnost. Trobentica ni le zdravilna rastlina, vendar se lahko uporablja tudi v kulinariki. Sama imam izredno rada trobentične svetove v solati. Iz cvetov pripravljam tudi čaje. Vendar je pri sušenju svetov trobentice potrebna posebna pazljivost, najpomembneje je, da jih posušimo hitro, saj le tako ohranijo vse svoje zdravilne lastnosti in prelepo rumeno barvo. Je pa potrebno poudariti, da je trobentica ena izmed rastlin, katerih je v zadnjih letih vse manj. V nekaterih državah je slednja že tako izkoreninjena, da je postala zaščitena. V Sloveniji še sicer ne spada med zaščitene rastline, a jih je v zadnjih letih vse manj. Ker je trobentica rastlina, v kateri se skrivajo velike količine vitamina C, je še kako priporočljivo, da jo uživate svežo. Nikar naj vas ne bo strah utrgati cvet trobentice (brez zelenega peclja), ga dati v usta, iz njega posrkati sladko tekočino in jo nato pojesti. Ko boste to storili prvič, boste morda občutili nekoliko nelagodja, a bo slednje kaj hitro izginilo in boste z veseljem segli po cvet nove trobentice. Ob tem pa bi vas želela opozoriti, da se vedite v skladu s smotri zeliščarja in ne potrgajte vseh cvetov na eni sami rastlini, vendar jih utrgajte pri eni rastlini le nekaj, nato pa se odpravite k naslednji. Pravilo nabiranja zelišča namreč pravi, da nikoli ne utrgajte vseh rastlin, ki jih najdete, vendar jih nekaj vedno pustite, saj s tem skrbite za njihovo nadaljnje razmnoževanje.

Rastlina, ki je znana kot znanilka pomladi, se lahko uporablja v celoti. Užitni so tako cvetovi, kakor listi in korenina. Kadar se odločimo za nabiranje korenik, moramo biti pozorni, da ne uničimo prevelike količine rastlin. Prav tako pa moramo pozorno opraviti njihovo čiščenje. Nikoli korenin ne namakamo dalj časa, saj s tem korenine izgubijo veliko zdravilnih učinkovin. Korenine očistite z vodo in krtačko, da iz njih odstranite zemljo. Ko ste korenine očistili, jih lahko nasnujete na nitko, a še veliko bolje je, če se odločite in jih na drobno narežete, ter jih nato postavite v senco na zračen prostor, kjer jih posušite.

Mnogi izmed vas pa ste morda že slišali za trobentično vino. Slednje je predvsem zelo priporočljivo za krepčanje srca. Za njegovo pripravo lahko najdemo številne recepte, našega pa bomo razložili v kakšnem izmed prihodnjih člankov. Za trobentico tako lahko rečemo, da je zdravilna znanilka pomladi, ki nas pomirja, očisti in okrepi.