Žafran – aromatična in draga začimba

Med prvimi znanilci pomladi lahko najdemo tudi majhen modro-vijolični cvetek. Ta majen prikupen cvetek je pomladanski žafran ali latinsko Crocus vernus. Slednji se nekoliko razlikuje od svojega nadvse privlačnega sorodnika pravega žafrana ali latinsko Crocus sativus. Zraven pomladanskega žafrana, ki je modro-vijoličaste barve in zvezdastega cveta, lahko najdemo tudi podvrsto beli žafran, slednji se od pomladanskega razlikuje le v barvi, saj je popolnoma bele barve. Potrebno je poudariti, da se pomladanskega žafrana, ki nas prav prijetno razveseli vsako pomlad ne uporabla v zdravilstvu in da ne spada med zdravilne rastline. Kar pa nikakor ne moremo reči za njegovega mogočnega sorodnika in sicer pravega žafrana, slednji spada med cenjene začimbe. Verjetno ni nikogar med nami, ki še ne bi nikoli slišal pregovora: »Drag kakor žafran«. Ja, žafran je zelo draga začimba, saj že en sam gram lahko sega ceno okoli 10 eurov ali več.

Pravi žafran – cenjena začimba

Pravi žafran za razliko od svojega sorodnika pomladanskega žafrana cveti v jesenskih mesecih in glede na svojo strukturo nekoliko spominja na jesenski podlesek. Pravega žafrana pri nas skorajda ne moremo najti. Za začimbo se uporablja le posušena brazda pestiča. Če sedaj nekoliko pomislimo in se vprašamo, kako neki pa je mogoče pridobiti kilogram posušenih brazd pestičev. Ja, verjemite, da zelo težko in da je cena glede na trud povsem upravičena. Nekoč je bila narejena analiza, pri kateri so šteli, koliko pestičev se nahaja v enem kilogramu in pri štetju so velikokrat presegli številko 8.000. Ogromno. Pridobivanje žafrana kot začimbe je zelo dolgotrajno in zamudno delo, saj je kljub napredku tehnologije, za njegovo pridobivanje še vedno potrebna človeška roka, ki urno ločuje brazde od cvetov. Nasadi pravega žafrana se nahajajo v Španiji, Indiji in Iranu.

Močan aromatičen okus

Okus žafrana je zelo močan, morebiti nekoliko pikanten ali grenak, prav zaradi slednjega je pomembno, da se ne uporablja v prekomernih količinah. Jed v kateri smo uporabili posušen žafran pa se obarva rumeno. Zanimiv je tudi podatek, da mnoge manj razvite države žafran še vedno uporabljajo za zdravljenje, torej velja za zdravilno rastlino. V Evropi so sicer pred leti razmišljali, da bi prav tako pričeli z njegovo uporabo v zdravstvene namene, vendar so se kasneje premislili, morebiti zaradi njegove visoke cene. Zanimiv pa je vsekakor podatek, da so analize, ki so jih opravili laboratoriji pokazale, da učinkovine v žafranu delujejo na zmanjšano koncentracijo lipidov v krvi, po drugi strani pa so testi na miših pokazali, da je mogoče s pomočjo žafrana ustvariti umetne tumorje.

Uporaba žafrana

Danes žafran uporabljamo izključno kot začimbo, s katero ni priporočljivo pretiravati. Strokovnjaki svetujejo, da znaša najvišji dnevni odmerek žafrana okoli en gram ali morda nekoliko več, medtem ko bi naj bil odmetek 20 gramov žafrana smrten. A glede na njegovo vrtoglavo ceno, je zelo malo verjetnosti, da bi nekdo prekomerno užival to začimbo, hkrati pa je potrebno poudariti, da ima tudi zelo močan okus, tako da bi bilo prekomerno uživanje z vidika prehranjevanja skoraj nemogoče, kar pa nikakor ne moremo reči za tiste, ki bi morda žželeli narediti samomor. A ob tem je potrebno poudariti, da je smrt izredno počasna. Tako da je slednja izbiratu tudi s tega vidika nesmiselna. Bi pa želela poudariti, da se zaradi izjemno visoke cene žafrana na trgu pojavljajo številni ponaredki. V kolikor želite kupiti žafran se torej prepričajte, da je slednji res pravi. V kolikor je cena nižja od 10 eurov, obstaja velika verjetnost, da gre za ponaredek.