Skutni namaz s čemažem

Čemaž v Sloveniji poznamo pod najrazličnejšimi imeni. Wikipedia navaja naslednja imena: divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec. Prav tako je potrebno poudariti, da velja za eno najbolj čislanih zdravilnih zelišč. Slednje verjetno izvira iz dejstva, da so že v preteklosti zelišče uporabljali za premagovanje številnih težav, danes pa velja tako rekoč za super zelišče. Če smo za česen rekli, da je nekakšen kralj med zelišči, je sam čemaž še nekoliko nad njim. O zdravilnih lastnostih čemaža, bomo nekoliko bolj podrobno spregovorili v naslednjem članku, danes pa se bomo osredotočili na izdelavo skutnega namaza s čemažem.

A še preden spregovorim nekaj več besed o sami izdelavi, bi vas opozorila, da se odpravite nabirati čemaže le, če ga resnično dobro poznate. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da ljudje, ki niso vešči nabiranja čemaža slednjega zamenjajo za jesenski podlesek ali celo šmarnico. Sicer velja pravilo, da je najbolje preveriti, če je rastlina resnično čemaž tako, da jo nekoliko natrgate in poduhate. Čemaž ima močan vonj po česnu, preostale rastline ga nimajo. A kaj, ko slednji preizkus naredimo večkrat, imamo na rokah toliko vonja po česnu, zato zelo slabo duhamo in ne moremo določiti od kod prihaja vonj, prav zaradi slednjega lahko kaj hitro naberemo napačno rastlino. Svetujem vam, da nabiranje v kolikor niste prepričani, raje prepustite poznavalcem, sami pa ga kupite. Saj boste s tem prihranili marsikatero muko, s katero bi se lahko srečali ob zaužitju napačne rastline.

Čemaža je v slovenskih gozdovih veliko. Najpogosteje raste v hrastovih in bukovih gozdovih, najdemo pa ga  tudi v mešanih gozdovih. Pri nabiranju čemaža potrebujete le košaro, kamor ga boste odločili ter nožek s katerim boste čemaž lepo odrezali. Trganje ni priporočljivo, saj lahko poškodujete korenine, kar pa bo vplivalo na nadaljnji rast rastline. Naberite ga le toliko, koliko menite, da ga potrebujete in da ga boste lahko pojedli. Nesmiselno je, da nabirate prekomerne količine, ob tem pa vam bo tekom leta zastaral in ga boste lahko le vrgli v smeti.

Ko ste nabrali čemaž, pa lahko iz njega pripravite najrazličnejše jedi. Danes bomo predstavili pripravo skutnega namaza s čemažem. Skutni namaz s čemažem je primeren za večerjo ali malico. Za pripravo namaza potrebujete:

  • 150 gramov skute
  • 50 gramov kisle smetane
  • 1 majhno čebulo
  • 2 veliki žlici čemaževega pesta
  • sol
  • limonin sok

Po želji lahko dodamo nekaj koščkov tune, saj bo okus še veliko boljši. Vse naštete sestavine daste v multipraktik in mešate toliko časa, da dobite popolnoma gladek namaz. Namaz lahko namažete na prav vse vrste kruha. Res pa je, da je zelo okusen na doma pečen polnozrnati kruh, ki je morebiti nekoliko starejši in ga predhodno popečete.

Pesto, ki ga potrebujete za pripravo namaza lahko kupite ali sami pripravite. Lahko pa namesto pesta uporabite tudi sveže listke čemaža. Slednje najprej operete pod tekočo vodo, nekoliko osušite, daste v multipraktik in spasirate, nato dodate še vse ostale sestavine.