Domače kokosovo mleko

Zaradi vse pogostejših alergij na kravje mleko, ljudje vse pogosteje posegamo po alternativah in med njimi lahko najdemo tudi kokosovo mleko. Dandanes je mogoče kokosovo mleko dobiti v skoraj vsaki nekoliko bolje založeni trgovini. Mnogi pa niti ne vedo, da si ga lahko na povsem preprost način pripravijo tudi sami doma.

Kokosovo mleko je zelo hranljivo, saj vsebuje veliko magnezija, selena, železa, kalcija, vitamina C in tudi vitamina B6. Prav zaradi njegovih hranljivih sestavin je še kako priporočljivo, da ga vključimo v vsakodnevno prehrano. Velja pa tudi opozorilo, da kokosovo mleko nikakor ni enako tekočini, ki se nahaja v sredici kokosa, vendar je pripravljeno iz kokosovih kosmičev in vode.

Za pripravo domačega kokosovega mleka potrebujete:

  • 300 gramov kokosovih kosmičev in
  • 0,7 litra prekuhane vode.

Vodo prekuhamo. V še toplo, vendar ne v vrelo vodo vsujemo kokosove kosmiče. Premešamo in pustimo stati kakšni dve ure. Nato maso vlijemo v multipraktik in po želji dodamo tudi strok vanilije. Če dodate strok vanilije bo imelo mleko nekoliko bolj intenziven in zame bolj prijeten okus. Vse sestavine mešate nekje 2-3 minute. Nakar zmes precedite skozi gazo. Gazo stisnite, da boste iz kokosovih kosmičev dobili čim več tekočine. Narejeno mleko postavite v hladilnik in ga ohladite. Kokosovo mleko lahko v hladilniku hranite maksimalno 5 dni.

Kokosove kosmiče, ki so ostali v gazi nikar ne zavržite, vendar jih uporabite za pripravo kakšne okusne sladice. Če kokosovo mleko dalj časa stoji v hladilniku se lahko zgodi, da se zmes nekoliko loči. To nikakor ne pomeni, da je mleko neuporabno. Pomembno je samo, da ga pred uporabo pretresete.