Trpotčev sirup

Spomladanski sprehod po travniku je odlična priložnost, da poskrbite za nekoliko hladnejše dni, čas prehladov in kašlja, ter si pripravite popolnoma naravni trpotčev sirup. Priprava trpotčevega sirupa nikakor ni težka naloga. Potrebujete le nekaj prostega časa, da se sprehodite po travniku in naberete zdrave mlade liste trpotca. Najbolje je, če izberete travnik, ki je nekoliko odmaknjen od ceste in naselij. V kolikor je travnik v bližini naselja je namreč velika verjetnost, da se na njem pasejo kužki, ki z veseljem lulajo in kakako jo travi.

Ko ste nabrali trpotec, najprej preverite, da so vsi listi zdravi, nepoškodovani in da niso umazani. Trpotca nikoli ne umivamo in močimo. Smiselno je, da že preden vtrgate list trpotca, preverite, če je ta lep in zdrav. Nesmiselno je po nepotrebnem trgati zelišč in jih nato zavreči. V kolikor bi rastline oziorma liste umivali, bi tvegali, da se naš sirup hitreje pokvari ali se nanj naredi plesen.

Lepe trpotčeve liste zrežite na manjše koščke. Narezane trpotčeve liste nanašate v steklen kozarec po naslednjem sistemu: eno plast narezanega trpotca, nato eno plast sladkorja (najbolje je rjav sladkor), slednje ponavljajte vse dokler ne pridete do konca kozarca. Pomembno je, da je zadnja plast sladkor. Sama delam trpotčev sirup tudi s pomočjo medu, slednji sistem priprave se razlikuje le v sestavinah in sicer namesto sladkorja pride med. Najbolje je uporabiti kar cvetlični med.

Do vrha napolnjen kozarec zaprite s pokrovom in ga zakopljite v zemljo. Zemlja namreč poskrbi, da se sirup ves čas nahaja v tebi, prav tako pa je temperatura v zemlji ves čas konstantna oziroma najmanj niha. Sirupa nikoli ne postavite na sonce. V kolikor nimate možnosti, da bi ga zakopali v zemljo, lahko uporabite alu folijo in ga daste v hladno klet, kjer naj sirup stoji od tri do štiri mesece. Po mirovanju v zemlji ali kleti sirup prinesemo v kuhinjo, ga precedimo in shranimo v kozarce. Tako pripravljen sirup je odličen v boju z nadležnim kašljem.