Sirup smrekovih vršičkov

Smrekovi vršički so mladi poganjki smrek in že stoletja veljajo v kombinaciji z medom ali sladkorjem kot primoček za blaženje kašlja. A to nikakor ni edina lastnost sirupa iz smrekovih vršičkov. Med pozitivnimi učinki lahko najdemo tudi razkuževanje dihal, lažje dihanje, izboljšanje prekrvavitve sluznice dihalnih poti in izboljšuje imunskega sistema ter naše odpornosti.

Za izdelavo sirupa smrekovih vršičkov potrebujete le nekoliko prostega časa, katerega namenite nabiranju smrekovih vršičkov. Smrekove vršičke nabiramo v spomladanskih dneh, pri tem pa pazimo, da so smrekovi vršički primerno veliki. Preveliki smrekovi vršički ne izločijo več dovolj smole, kar pa vpliva na samo kakovost sirupa. Sama pripravljam sirup po dveh postopkih, Prvi postopek je s pomočjo medu. Pri slednjem dam plast smrekovih vršičkov, plast medu, plast smrekovih vršičkov, plast medu in to ponavljam, dokler ne pridem do konca kozarca. Na koncu vedno dam dve plasti medu. Kozarec hranim v senci ali kar na kuhinjskem pultu, minimalno tri tedne, nakar sirup precedim. V kolikor boste hranili kakšen teden dalj, ni nič narobe.

Drug način je s pomočjo sladkorja. Uporabite lahko beli sladkor ali rjavi, vendar bodite pri rjavem previdni, da se vam rjavi sladkor ne sprime v trde kepice. Postopek je podoben postopku z medom, le da tukaj dajete plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja. Sirup narejen s pomočjo sladkorja pustite na soncu vsaj 40 dni, nakar ga precedite. Med pripravo sirupa, sirup večkrat premešajte.

Opozorilo: Smrekovih vršičkov nikoli ne nabirajte po dežju, saj vsebujejo preveč vode in se vam lahko sirup pokvari oziroma se vam lahko na vrhu naredi plesen. Pred nabiranjem naj bo vsaj nekaj dni lepo suho vreme.

Meni osebno nekoliko manj priljubljen postopek priprave sirupa iz smrekovih vršičkov, pa je vroči način oziroma s pomočjo kuhanja. Slednji način je veliko hitrejši, vendar menim, da se med pripravo nekatere učinkovine uničijo in zaradi tega bi vam veliko bolj svetovala pripravo sirupa po hladnem načinu s pomočjo medu ali sladkorja.

Za pripravo sirupa potrebujete:

  • 1 liter vode
  • 30 dag smrekovih vršičkov
  • 0,5 kg rjavega sladkorja (lahko ga zamenjate tudi z belim)
  • 1 bio limona

Postopek priprave:

V lonec damo vodo in smrekove vršičke ter jih pristavimo na zmerni ogenj. Počakamo da zavre in nato kuhamo še od 10-15 minut. Nakar odstavimo posodo z ognja in počakamo, da se smrekovi vršički ohladijo. Ohlajene smrekove vršičke precedimo. Sok, ki je ob tem nastal ponovno pristavimo na ogenj ter mu dodamo sladkor in sok limone. Sok z dodatkom sladkorja in limone kuhamo še kakšnih 20-30 minut na zmernem ognju. Po končanem kuhanju sirup nalijte v steklene kozarce, katere spravite v temnem in hladnem prostoru.