“Zbogom” migrena, razdražen želodec, prhljaj in napenjanje

Meta je vsestransko zelišče. O njenih zdravilnih lastnostih čivkajo že ptički na vejah, vendar menim, da mi ne bo prav nihče zameril, če bom o tej krasni rastlinici napisala nekaj vrstic. Že naši daljni predniki so vedeli, da je meta odlično naravno zdravilo za preganjanje težav z dihali in sinusi, prehladnih težav in težav z bronhiji.

Meta se je tako uporabljala v obliki čajev, kakor tudi v obliki oljnih pripravkov, s katerimi je mogoče masirati vrat, sence in čelo. Ja, slednje je še kako dobro zdravilo za odpravljanje migrene. Mnogi se boste morda ob tem vprašali, kaj neki pa potrebujemo? Potrebujete le nekaj metinega olja, v kolikor je slednje preveč koncentrirano, ga lahko nekoliko razredčite z ekstra deviškim olivnim oljem. Najbolje je, da uporabite olje, ki je domače pridelave, če pa slednjega nimate, pa boste cilj dosegli tudi z olivnim oljem iz bližnje trgovine. Sama imam zelo rada, če k metinemu olju dodam še nekoliko olja sivke, saj je njegov vonj prav božanski. Z dodatkom sivkinega olja, pa ne pridobimo le na vonju, vendar tudi na zdravilnih lastnostih. Sivka je namreč odlična za pomirjanje in pri migreni je še kako pomembno, da se živčni sistem umiri.

Prhljaj, nadloga s katero se ubada mnogo ljudi. Ni hujšega kakor lasišče polno majhnih belih kepic in nenehno srbenje lasišča. Mnogi ob slednji težavi odhitijo v bližnjo lekarno in kupijo šampon proti prhljaju ali se poslužujejo kakšnega izmed šamponov proti prhljaju, kupljenega v trgovini. Slednji resnično odstranijo prhljaj, vendar poškodujejo tudi naše lasišče, saj vsebujejo zelo agresivne sestavine. V kolikor slednjih ne bi vsebovali, učinek ne bi bil tako hiter. A že stara babica je vedno rekla, da je prhljaj mogoče odpraviti tudi na naraven način, s pomočjo mete. V starih časih niso poznali šamponov proti prhljaju, vendar so za umivanje las uporabljali kar doma izdelana tekoča mila, h katerim so primešali nekoliko kapljic metinega olja. Slednje je bila odlična kombinacija za boj s trdovratnim prhljajem in tudi lasišče je ostalo nepoškodovano. Sama z veseljem uporabljam nežne šampone, velikokrat kupim celo kakšnega otroškega. Ob prvih znakih prhljaja, pa slednjemu primešam še nekoliko kapljic metinega olja. Preverite in videli boste, da je učinek resnično odličen.

Meta s svojimi blagodejnimi učinki vpliva tudi na prebavo. Metin čaj je tako odlično zdravilo za lajšanje prebavnih težav, predvsem tistega nam vsem dobro poznanega napenjanja. Meta namreč ustavi vdor kalcija v mišične celice in zmanjša prekomerno delovanje gladkih mišic v črevesju, s slednjim delovanjem umiri vzdraženo črevesje in pomaga pri napenjanju. Njene grenčine pa delujejo na izločanje prebavnih sokov in odvajanje žolča. Meta deluje tudi na želodčne težave, saj s svojimi blagodejnimi učinki zmanjša občutljivost živčnih končičev, zaradi česar se zmanjša draženje želodca. V kolikor imate težave s prehrano, vam vsekakor svetujem, da se odločite za metin čaj. Metin čaj je odličen tudi pri prehladu in gripi, saj spodbuja potenje.

In kako si pripravite metin čaj? Metin čaj naredite tako, da segrejete vodo, v katero vsujete eno žličko posušene mete. Morda se sprašujete, kakšna neki je velikost uporabljene žličke? Mišljena je jedilna žlička, ki ne rabi biti zvrhana. Nikar ne pretiravajte s preveliko količino zelišč, saj s preveliko količino lahko kaj hitro dosežete kakšne nezaželene učinke, kar pa verjamem, da nikakor ne želite. Svetujem vam, da čaj pripravite točno po navodilih. Zelišča in vročo vodo pustite stati od 5 do maksimalno 10 minut, nakar precedite. Za boljši okus lahko dodate še žličko medu, njena velikost je odvisna od tega, kako zelo želite, da je čaj sladek. Sveže pripravljen metin čaj lahko pijete od 3 do 4 krat na dan.

Meta ne vsebuje nezaželenih stranskih učinkov. Znana je morda le kakšna alergijska reakcija na eterično olje mete. Prav tako pa se uporaba metinih pripravkov odsvetuje v času nosečnosti in dojenja.