Navadna leska zaščitni znak bele magije

Kdo neki ne bi poznal od 2 do 4 metrov visokega grmička, na katerem vsako jesen zraste nadvse okusni lešniki. Ja, ta čudoviti grm je navadna leska ali Corylus avellana. Navadno lesko najpogosteje najdemo na robovih gozdov, na bregovih rek in potokov, nahajajo se pa tudi ob marsikateri hiši. Mnogi lesko poznajo predvsem zaradi okusnih lešnikov, bore malo pa vedo, da je lahko ta rastlina oziroma grm tudi zelo zdravilen. Navadna leska je neke vrste znanilka pomladi, saj se prebuja med prvimi rastlinami in nam govorijo, da bodo v prihodnjih dneh turobne zimske dni zamenjali prijetni spomladanski. Navadna leska ima skoraj okrogle nazobčane liste in je dvospolnik, kar pomeni, da se na enem drevesu nahajajo tako moški, kakor ženski cvetovi. Moški cvetovi so združeni v socvetje in so mnogim poznani kot “kačice”, ki visijo iz vej. Ženski cvetovi pa so kot nekakšni popki, ki se kasneje razvijejo v plod imenovan lešnik.

Navadna leska vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, največ se jih nahaja v tako imenovanih “kačicah”, listih in lubju. Moške cvetove ali “kačice” na drevesu najdemo zgodaj spomladi. “Kačice” vsebujejo tudi veliko cvetnega prahu, zaradi česa nikakor ni odveč opozorilo glede nastanka alergijske reakcije. Navadna leska je zdravilno zelišče, ki se uporablja pri premagovanju gripe, pri prehladnih obolenjih, pri pljučnici, pospešuje tudi potenje. Uporablja se tudi pri prebavnih motnjah, predvsem pri zaustavljanju driske, pri izčrpanosti, bledici, kašlju, slabokrvnosti. Učinkovita pa je tudi pri uravnavanju krvnega pritiska in se priporoča predvsem tistim, ki se redno spopadajo z nizkim krvnim pritiskom.

Navadna leska vsebuje česlovine, flavonoide, klorogensko kislino, vitamine in eterična olja. Kot zelišče jo lahko uporabimo za pripravo zeliščnega čaja, kjer lahko uporabimo tako cvetove, kakor liste in lubje. Čaj iz cvetov je koristen predvsem za zbijanje telesne temperature, pri težav z dihanjem, prehladu, kašlju, pljučnici. Medtem ko so listi leske in lubje učinkovito pri premagovanju driske, pomaga pa tudi pri hemoroidih.

Za dvigovanje krvnega pritiska se uporabljajo plodovi, torej lešniki. Zatorej ni zaman opozorilo, da se prekomerne količine lešnikov odsvetujejo vsem tistim, ki imate težave z visokim krvnim pritiskom. Ker je leskov les zelo upogljiv, so se v preteklosti iz leske izdelovale tudi košare in različni pripomočki. Stari zapisi pa pravijo, da je bila leska zaščitni znak bele magije.