Lipov sirup

Lipa je drevo, ki je mnogim poznano po izredno okusnem lipovem čaju. Malo manj pa je znano, da lahko iz njenih cvetov pripravite tudi odličen lipov sirup. Lipa in lipovec dobro uspevata na sončni ali vsaj polsončni legi. Med seboj se razlikujeta le po času cvetenja, medtem ko imajo cvetki in lubje (slednje se uporablja v zdravilne namene) popolnoma enake učinkovine. Glede na to, da imata oba za Slovence prav posebni pomen, menimo, da z iskanjem drevesa nikakor ne bi smeli imeti težav.

Lipa je zelo uporabna v vročih poletnih dneh ali v času prehladov, saj ima bistveno lastnost, da znižuje telesno temperaturo. Tako vam bo pomagala v času prehladnih obolenj in viroz, v poletnih mesecih pa ne bo delovala le osvežilno, vendar boste z njeno pomočjo lažje prenašali hudo vročino.

Za pripravo lipovega sirupa potrebujete:

  • 5 litrov vode
  • 10 – 15 pesti lipovih cvetov
  • 3 kg sladkorja
  • 3 kg sladkorja
  • sok 2 – 3 limon

Postopek priprave lipovega sirupa:

V veliko posodo natočite 5 litrov vode in ji dodajte 1 kg sladkorja. Vodo zavrite in pustite, da počasi vre vsaj 10 minut. Nato vodo odstavite in pustite, da se voda ohladi. V ohlajeno vodo daste 10 – 15 pesti lipovih cvetov in šop melise, katero predhodno narežete na majhne koščke. Več kot boste dali lipovih cvetov, bolj močnega okusa bo sirup. Cvetove lipe in meliso pustite namočeno vsaj 24 ur, lahko pa tudi do 48 ur. Dalj časa bodo cvetovi namočeni, močnejši bo okus in več učinkovin se bo izlužilo. Po preteku časa namakanja, tekočino precedite ter dodate sok limon in preostali sladkor. Pristavite na ogenj in kuhajte še 30 minut. Lipov sirup nalijete v čiste in sterilizirane steklenice, saj boste le tako zagotovili, da se sirup ne bo pokvaril. Takšen sirup je uporaben najmanj eno leto.

V kolikor ne bi želeli ponovnega kuhanja, je pomembno, da že ob prvem vretju uporabite ves sladkor in dodate v vodo tudi na koščke narezane limone. Nato pustite vse sestavine stati od 24 do 48 ur ter precedite in nalijete v sterilizirane steklenice. Sirup pripravljen po tem postopku je uporaben nekoliko manj časa, so pa tudi nekatere steklenice, ki so dočakale eno leto.

Pri pitju lipovega sirupa svetujemo zmernost, saj povzroča hitrejše bitje srca.