Gosti jagodni sok

Jagode so sadje, ki zori vse od maja pa do septembra, odvisno od posamezne sorte in lege. Številne raziskave so pokazale, da jagode vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij, fosfor, sadne kisline in tudi nekatere vitamine, kot so vitamin A, B1, B2 in C. Vsebujejo veliko vlaknin in kar je zelo pomembno, imajo nizko energijsko vrednost, prav zaradi tega so še kako primerne za različne diete.

 

Nekatere razsikave so celo pokazale, da bi naj delovale protivnetno in da bi naj z rednim uživanjem zmanjševale možnost za nastanek črevesnega raka, znižujejo krvni tlak in iz našega telesa odvajajo zaloge sečnine.

V poletnih mesecih, ko je na voljo veliko jagod, pa lahko iz njih pripravimo različne marmelade, sirupe, sokove, jih zamrznemo in še kaj, vse z namenom, da bi jih lahko uporabili tudi v hladnih zimskih dneh. V tokratnem prispevku vam predstavljam meni zelo okusen gosti jagodni sok.

Za pripravo gostega jagodnega soka potrebujete:

  • 2 kg jagod
  • 400 gramov sladkorja
  • 3 litre vode
  • sok 3 limon

Postopek priprave gostega jagodnega soka:

Jagode operemo in jih očistimo (odstranimo peclje in morebitne poškodovane dele) ter jih narežemo na manjše koščke. V veliko posodo damo jagode, vodo in sladkor ter pristavimo na ogenj. Počakamo, da zavre in pustimo na ognju še kakšnih 20 minut. Odstranimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi, nakar vse dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladek gosti sok. Dodamo sok treh limon in ponovno pomešamo. Gosti jagodni sok pristavimo na ogenj in kuhammo še vsaj pol ure. V tem času v pečici segrejemo steklenice (vsaj 20 minut na 75 stopinj). Gosti jagodni sok nalivamo v še vroče steklenice in dobro zapremo ter ponovno postavimo v pečico, kjer pustimo čez noč (pečica v tem času ne deluje, vendar se bo počasi ohlaja).

Za gosti jagodni sok je smiselno uporabiti zrele jagode, saj so te veliko bolj sladke, nikakor pa ni smiselno, da uporablajte prezrele oziroma že nekoliko nagnite, saj se vam bo sok hitro pokvaril. Ob doslednem upoštevanju priprave, je rok uporabe soka minimalno eno leto.