“Zdravilo za vse”

Melisa je rastlina, ki najraje uspeva v vinorodnem območju. Najdemo jo lahko tudi na širšem področju Slovenije. Melissa, kakor se pravilno ime melise, je grškega izvora in v prevodu pomeni čebela. Ime »čebela« je verjetno dobila zaradi njenih medenih cvetov, ki privabljajo številne čebelice. Melisa najpogosteje raste na predelih, kjer je nekoliko zaščitena pred vetrom. V višino zraste okoli 80 cm, odlikuje jo vonj po sveži limoni in številni zdravilni učinki. Tako ni nič nenavadnega, da so ji v starih časih pravilo »zdravilo za vse«. No ja, slednja izjava je resnično nekoliko pretirana, vendar za čase, ko še niso poznali veliko zelišč, zagotovo resnična. Meliso lahko danes najdemo v številnih pripravkih, od bombonov, čajev, kopeli, omak, napitkov in še kaj. V času starih Rimljanov so meliso uporabljali predvsem za kopeli. Iz melise so pridobivali eterično olje, saj so njeni listi prepojeni z oljem, ki ima močan vonj, podoben limoni. Po učinkovitosti je melisa zelo podobna meti, tudi slednja blagodejno deluje na prebavila. Sama si za sprostitev zelo rada pripravim osvežilno melisino kopel, slednjo naredim tako, da v banjo kanem nekaj kapljic bio eteričnega olja, ter se za nekaj časa uležem v kopel. Po kopeli sem vedno kot prepojena, saj njen blagodejni vonj prevzame prav vse čute in nikar ne bodite presenečeni, če se vam zgodi, da boste v banji kar zaspali. Ob tem pa bi vas opozorila, da v melisini kopeli ni priporočljivo da ostanete dalj časa, svetuje se nekje deset minut. No, ja. Priznam, da včasih, ko se ji ne morem upreti ostanem tudi kakšno minutko dalje. Vendar, pretiravanje ni smiselno, saj lahko pusti posledice na koži in ožilju.

Melisa vsebuje česlovine, smolo, jantarno kislino, rudninske snovi, sluz, eterično olje in vitamin C. Vitamin C vsebujejo le listi sveže melise, posušena melisa vitamina ne vsebuje. In zakaj neki je melisa tako opevana? Odgovor je povsem preprost, predvsem zaradi svojih blagodejnih lastnosti na spanec (ja, prav ste razumeli, vsi tisti, ki se morda ubadate z nespečnostjo, je melisa prav gotovo rešitev za vas), izboljša spomin, daje telesu dodatno energijo, na telo deluje pomirjevalno, ugodno deluje tudi na prebavo, odpravlja napetost, lajša menstrualne krče, krče v sečilih, zelo dobrodošla pa je tudi v času prehladov. Naše babice so slednjo uporabljale tudi za zdravljene herpesa na ustnicah, saj melisa uničuje tako viruse, kakor mikrobe, torej je zelo dobro zelišče za preganjanje vnetnih obolenj. Njenih blagodejnih lastnosti kar ne zmanjka. Slednje je morda le še ena potrditev, zakaj neki so nekoč meliso imenovali kar »zdravilo za vse«. Pred leti sem dobila od stare gospe celo informacijo, da melisa pomaga pri pikih žuželk in ker želim informacije preden jih predam naprej preveriti, sem tudi slednjo in bila presenečena. Po piku žuželke, sem si iz melise naredila obkladek, ki sem ga položila na mesto pika in čez nekaj časa presenečeno ugotovila, da je oteklina na predelu, kjer me je pičila žuželka povsem izginila.

V kolikor vas je zamikalo, da bi meliso tudi sami nabrali, vam bom izdala, kako to naredite. Meliso najdete v naravi, lahko pa jo gojite tudi na vrtu ali na okenski polici. Sadike je mogoče kupiti tudi v številnih semenarnah in vrtnarijah. Meliso je smiselno nabirati spomladi, preden zacveti, kadar se odločimo za nabiranje melisinih listov, pa bi vas rada opozorila, da jih morate nabirati brez pecljev. Morda še razlaga, zakaj je bolj smiselno nabiranje pred cvetenjem, saj takrat listi rastline vsebujejo veliko več eteričnega olja in veliko lepše dišijo.  Najbolje je, da rastlino odrežete kakšnih deset centimetrov nad tlemi, s tem boste omogočili nadaljnjo rast rastline in si omogočili tudi še vsaj enkratno nabiranje. Pri nabiranju bodite pozorni na to, da delate z rastlino čim bolj nežno, listkov nikar ne prepogibajte, saj so zelo nežni in lahko hitro postanejo črni. V kolikor ste se odločili, da boste rastlino sušili, je najbolj priporočljivo, da jo sušite v senci in ne na soncu, saj bo drugače rastline izgubila svojo lepo barvo. Prav tako pazite, da rastlina ne pride v stik s kakšno kovino, no slednje morda že veste, saj za skoraj vse zdravilne rastline velja, da ne smejo priti v stik s kovino, saj se pri tem zmanjša njihova zdravilna moč. Posušeno meliso daste v steklene kozarce ali papirnate vrečke in jo hranite v temnem prostoru.

In kaj vse je mogoče pripraviti iz melise? Nekatere pripravke smo že navedli, med njih sodijo kopel in čaji. Pripravimo lahko tudi tinkturo, eterično olje in melisin sirup. Mjam, slednjega lahko pijete skozi vso leto, je zelo osvežilen in kar je najpomembnejše tudi zelo zdravilen. Zelo radi pa ga imajo tudi otroci. Kako pripraviti osvežilni napitek iz malisinega sirupa, pa si lahko ogledate na zgornji sliki.