Neprecenljivi laški smilj – immortelle

18 Nov 2021
0 Komentar
Neprecenljivi laški smilj – immortelle

Laški smilj, grmiček veliko bolj poznan pod imenom immortelle, je nadvse priljubljeno zelišče v kozmetologiji. Odlikujejo ga številne vrline, od izjemnih regenerativnih lastnosti do protivnetnih lastnosti in še kaj. Njegovo eterično olje je pravi mali zaklad.

Nega dojenčkove kože

26 Jan 2021
Nega dojenčkove kože

Koža je tako naš kot dojenčkov največji organ in hkrati tudi največje čutilo. Njen namen je, da nas učinkovito varuje pred najrazličnejšimi vplivi iz okolja. V kolikor želimo zadovoljiti vse njene potrebe je bistveno, da poznamo njene lastnosti. Dojenčkova koža se tako po videzu, kakor po funkcijah v veliki meri razlikuje od kože odraslega. V prvih mesecih življenja se koža šele razvija, zaradi česar nima razviti vseh obrambnih mehanizmov, ki jih ima koža odraslega. To je tudi tista bistvena razlika, zaradi katere nega dojenčkove kože zahteva prav posebno pozornost.

Šentjanževka – najbolj raziskano zelišče

25 Avg 2020
Šentjanževka – najbolj raziskano zelišče

Spoznajte eno najbolj raziskanih zdravilnih rastlin, ki je v preteklosti veljala za čudežno zelišče. Danes raziskave kažejo, da je bila veliko precenjena, a slednje ne pomeni, da to krasno zelišče nima številnih blagodejnih učinkov na naše zdravje.

Pljučnik, majhno a zelo učinkovito zelišče

31 Mar 2020
Pljučnik, majhno a zelo učinkovito zelišče

V spomladanskih mesecih nas ob obisku gozda pozdravijo številne gozdne znanilke pomladi. Med prvimi sta zagotovo vijolica in trobentica, nekoliko za njima pa lahko srečamo tudi številne druge za naše zdravje zelo koristne rastline. Danes bomo tako spoznali majhno, zelo ljubko rastlino, ki se ponaša s prekrasnimi roza, vijolično, modrimi cvetki. Njeno strokovno ime je Pulmonaria Officinalis, nam bolj poznano pa je slovensko ime Pljučnik. Mnogi pljučnik poznate tudi pod kakšnim izmed ljudskih imen, katera se glasijo: navadna pljučnica, plučnik, ptičje seme, cmuleš, velikonočnica, zdravilna pljučnica, Jezusova suknjica, itd.

Vijolica – drobcena, očarljiva in še zdravilna

01 Apr 2016
Vijolica – drobcena, očarljiva in še zdravilna

Drobcena in nadvse očarljiva lepotica, katera nas privabi z omamnim vonjem, v sebi skriva številne zdravilne lastnosti. Ta drobna lepotica blagodejno deluje na naše dihalne poti, saj jih pomirja in razkožuje, primerna je tudi za uporabo pri razdraženih prebavnih poteh, pri lajšanju bronhitisa, astme, omogoča lažje izkašljevanje in posledično lajša kašelj, povrne izgubljeni glas, izboljšuje pa tudi delovanje ledvic. Zelo cenjeno je njeno eterično olje, saj ima pomiritveni učinek na živčevje. Zdravilne lastnosti pa so prepričale tudi snovalce kozmetičnih izdelkov, ki jo s pridom vključijo v najrazličnejše kremice za nego kože. O tej nežni in nadvse prikupni rožici so pisali že stari Grki. Ker je delovala blagodejno na živčevje, so jo.

0
Košarica