Uporaba

V preteklosti je bilo že veliko napisanega o zdravilnih zeliščih, njihovi uporabi, nabiranju in shranjevanju, vendar vse pogosteje lahko ugotavljamo, da je v zadnjih desetletjih njihova uporaba morebiti nekoliko zapostavljena. Razlog za to lahko iščemo v hitro se rastoči farmacevtski industriji, ki je mnoge z lahkoto prepričala, da je veliko bolje in lažje pogoltniti majhno tabletko, s pomočjo katere že v nekaj urah povsem izginejo bolečine, ali pojesti kar celo škatlico tablet in se počutiti “zdravega”. Zakaj sem napisala “počutiti zdravega”? Zato, ker večina farmacevtskih tablet vsebuje substance, ki našemu zdravju v resnici naredijo veliko več škode, kakor pa koristi. Vsaka tabletka, ki jo pogoltnemo na našem telesu pušča določene posledice. Sama farmacevtska industrija velikokrat o stranskih učinkih zdravil bolj ali manj molči ali navede le tiste, ki so dejansko pogosti in veliko bolj očitni. Res pa je, da mnogih uporabnikov zdravil, stranski učinki niti ne zanimajo. Da je veliko bolje po zdravilo v naravo so vedeli že naši daljni predniki. Zdravilna zelišča denimo še danes uporablja indijska in tudi kitajska tradicionalna medicina.

Uporaba zelisc

Dandanes se miselnost ljudi nekoliko spreminja, vse več je tistih, ki ponovno verjamejo v moč narave in rastlin. Iz zdravilnih rastlin je mogoče pripraviti najrazličnejše izdelke, kot je čaj, tinkture, mazila, kopeli, mogoče jih je uporabiti tudi kot začimbe, itd. Uporaba zdravilnih zelišč je torej dokaj široka, k čemur pa je v veliki meri pripomogla tudi njihova sestava in številni zdravilni učinki. V zdravilnih rastlinah se pogosto nahajajo vitamini, minerali, eterična olja, antioksidanti in še kaj. Znanstveniki priznavajo, da jim še vedno ni uspelo proučiti vseh zdravilnih učinkovin v zdravilnih rastlinah, saj bi naj številne rastline imele zelo zapleteno sestavo.

Pregovor, da za vsako bolezen rožca raste, po mojem mnenju še kako drži. Zdravilna zelišča svoj učinek pokažejo na dolgi rok, kar pomeni, da je potrebno zelišča nekaj časa redno uživati in šele nato opazimo njihove pozitivne učinke. Njihovo učinkovanje je v veliki meri odvisno tudi od drugih komponent, kot je gibanje, zdrava prehrana, redno pitje tekočine, itd.