Nabiranje

Rastline so živa bitja v katerih poteka življenje, pretakajo se sokovi, skratka rastlina živi in njen organizem v času njenega življenja deluje. Glede na letne čase, se po rastlini pretakajo različne snovi. Slednje dogajanje v rastlini je še kako pomembno, da lahko pravilno določimo, kdaj je smiselno nabirati posamezen del rastline. Mnogi morebiti niti ne vedo, da se sokovi v rastlini menjujejo tudi tekom dneva, zjutraj se tako zdravilne učinkovine nahajajo drugje, kakor pa v večernih urah, prav zaradi tega so tudi slednji podatki tisti, ki vplivajo na nabiranje zdravilnih zelišč.

Ob tej priložnosti bi želela opozoriti, da je pomembno, da nabirate le tiste rastline, ki jih zelo dobro poznate. Zrdavilne rastline nikoli ne nabirajte ob sončni pripeki, med dežjem ali po dežju, tudi kadar je na rastlinah rosa je smiselno, da se počaka, da se slednja posuši in šele nato se lotite nabiranja rastline. Zaželeno je, da se rastline nabirajo v dopoldanskih urah, ko je rastlina še najbolj sveža in ko še ni sončne pripeke. V kolikor ni mogoče nabrati zelišč v dopoldanskih urah, pa jih je nekako mogoče še vedno v večernih urah. Pomembno je le, da jih nabirate takrat, ko prične sonce izgubljati svojo moč. Opozorila bi tudi, da posamezna zelišča terjajo tudi posebno pozornost in poseben način nabiranja, slednjega boste lahko spoznali med predstavitvijo posameznega zelišča ali jih lahko najdete tudi v strokovni literaturi. Preden se lotite nabiranja, svetujem, v kolikor niste prepričani, da imate o rastlini dovolj informacij, da preberete kakšno strokovno gradivo oziroma si poiščete vse potrebne podatke.

Med splošno veljavna pravila o nabiranju zdravilnih zelišč spadajo naslednja:

  • korenine nabiramo jeseni ali zgodaj spomladi,
  • celo rastlino, ko ta prične cveteti,
  • cvetove, ko se prično odpirati in
  • liste, ko so ti najlepši, pri tem mislimo predvsem na njihovo razvitost.

Pri nabiranju zdravilnih zelišč je pomembno, da nabiramo vasko zelišče zase, slednje pomeni, da na enkrat ne nabiramo več zelišč. V kolikor pa se odločimo za nabiranje več zelišč na en dan, pa je pomembno, da jih med seboj ločimo. Sama najraje nabiram tudi vsak del rastline posebej, kar pomeni, da v kolikor se odločim za nabiranje cvetov, ob tem ne nabiram listov. Preden se odpravim nabirati zelišča, preverim na koledarju, kaj je priporočljivo tisti dan nabirati in šele na podlagi pridobljene informacije se odločim, kaj bom torej nabirala.

Nabiranje zelišč je zelo zahtevno delo, saj moramo med nabiranjem paziti, da se rastline ne polomijo ali pomečkajo. Rastline nabiramo v košare, da lahko dihajo, saj se nam lahko pri vrečkah kaj hitro zgodi, da se rastline pregrejejo, vnamejo ali celo pokvarijo. Slednje se lahko zgodi tudi, v kolikor bi v neko košaro nabrali preveliko količino zelišč in bi bile te med seboj preveč natlačene. Po tem ko smo nabrali rastline je pomembno, da jih čim hitreje prenesemo na mesto za sušenje, jih očistimo in pripravimo za sušit. Rastlin nikoli ne puščajmo dalj časa neočiščenih ali natlačenih. Prav tako je pri nabiranju osnovno pravilo, da nikoli ne potrgamo vseh zdravilnih rastlin, vendar jih vedno nekaj pustimo, ter s tem omogočimo, da se rastline naprej razmnožujejo, hkrati pa vemo, da jih bomo na določenem mestu našli tudi naslednje leto. Nabiramo le zdrave rastline, selekcijo naredimo že med samim nabiranjem, saj ni smiselno, da bi domov nosili bolne rastline, ter jih nato zavrgli. Odpad pa niso le bolne rastline, vendar tudi takšne, ki so morda obgrižene od kakšne živali. Takšna rastlina ima mesto v naravi in ne v smeteh.

Posebno opozorilo! Nikoli ne nabirajmo redkih ali zaščitenih vrst zelišč. Vsako zelišče, ki je zaščiteno, je z določenim namenom in nesmiselno bi bilo, da bi v želji po zdravju uničevali naravo. V naravi je veliko rastlin, ki lahko nadomestijo redko vrsto rastline, pomembno je le, da nekoliko proučimo rastline in preverimo, s čim bi rastlino lahko zamenjali oziroma katere druge rastline imajo enake zdravilne učinke.